Ένα ριζοσπαστικό σχέδιο σκέφτεται να υιοθετήσει η Ισλανδία, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του καπνίσματος. Το κάπνισμα όχι μόνο θα απαγορευτεί σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων πάρκων και πεζοδρομίων, αλλά προτείνεται ακόμη και η απαγόρευση διάθεσης τσιγάρων από όλα τα δημόσια σημεία πώλησης.

Αν περάσει η συγκεκριμένη πρόταση που συζητείται αυτές τις μέρες στο ισλανδικό Κοινοβούλιο, η πώληση τσιγάρων θα επιτρέπεται μόνο από φαρμακεία σε όσους είναι πάνω από 20 ετών και θα απαιτείται ειδικό ιατρικό παραπεμπτικό. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί όσο γίνεται ο αριθμός των καπνιστών, αφού το κάπνισμα ευθύνεται για το 20% των ετήσιων θανάτων στη χώρα. Τα τσιγάρα θα αντιμετωπίζονται ως ένα οποιοδήποτε φάρμακο και η νικοτίνη θα μπει στη λίστα των επικίνδυνων εξαρτησιογόνων ουσιών, δίπλα στην ηρωίνη και άλλα σκληρά ναρκωτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη να υιοθετηθεί το σχέδιο της Αυστραλίας, το οποίο προβλέπει πως τα πακέτα θα έχουν όλα την ίδια εμφάνιση, δεν θα εμφανίζονται λογότυπα, και το όνομα της εκάστοτε παραγωγού εταιρείας θα αναγράφεται με μια απλή γραμματοσειρά, ίδια σε όλα τα πακέτα. Επίσης, έχει υπολογιστεί η τιμή των τσιγάρων να αυξάνεται κάθε χρόνο 10%, όπως προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφού εκτιμάται πως μια αύξηση τέτοιου μεγέθους μειώνει των αριθμό των καπνιστών κατά 4 έως 8%.

Παρ’ όλα αυτά, οι υπεύθυνοι πιστεύουν πως τελικά η τιμή των τσιγάρων θα μειωθεί σημαντικά στο τέλος του δραστικού αυτού προγράμματος, αφού οι καπνιστές που θα πάρουν το ειδικό ιατρικό πιστοποιητικό θα αντιμετωπίζονται ως εξαρτημένοι και θα έχουν άλλου είδους φοροαπαλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης