Τη δημιουργία Ελληνικού Γραφείου Εμπορίου για την αποτελεσματικότερη προώθηση των Ελληνικών προϊόντων στην Ταϊβάν πρότεινε η πρέσβης της Ταϊβάν στην Ελλάδα, κ. Elizabeth Chu κατά τη διάρκεια χαιρετισμού της σε ημερίδα με θέμα την «παρουσίαση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών για την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδος – Ταϊβάν» που διοργάνωσαν από κοινού η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) και η αντιπροσωπεία της Ταϊβάν στην Ελλάδα.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Γ. Κασιμάτης αναφέρθηκε στο οικονομικό και αναπτυξιακό θαύμα της Ταϊβάν, επισημαίνοντας – μεταξύ άλλων – τις σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει σημειώσει η οικονομία της τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,24% το 2010, έχοντας ως κινητήρια δύναμη της ραγδαίας ανάπτυξής της το εξωτερικό εμπόριο και τόνισε ότι η Ταϊβάν κατέχει πλέον το τέταρτο μεγαλύτερο συναλλαγματικό απόθεμα του κόσμου (380.500 εκατομμύρια δολάρια από τον Σεπτέμβριο του 2010).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας ο κ. Κασιμάτης επεσήμανε ότι η οικονομία της Ταϊβάν παραμένει προσανατολισμένη στις εξαγωγές, λέγοντας ότι: “Η Κυβέρνησή της καθοδηγεί τις επενδύσεις και το εξωτερικό εμπόριο και στο πλαίσιο αυτό οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο και έχουν παράσχει την αρχική ώθηση για την εκβιομηχάνιση. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας είναι σημαντικό. Κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας δεκαετίας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 60%. Η σύνθεση των εξαγωγών κατά κύριο λόγο άλλαξε από τα βασικά γεωργικά προϊόντα στα βιομηχανικά προϊόντα (σήμερα 98%). Παράλληλα έχει γίνει σημαντικός επενδυτής στην ηπειρωτική Κίνα, στην Ταϊλάνδη, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στη Μαλαισία, και στο Βιετνάμ. Όσον αφορά στις εισαγωγές της Ταϊβάν κυριαρχούν οι πρώτες ύλες και τα κεφαλαιουχικά αγαθά, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του συνόλου”.

Σχετικά με την ένταξη της Ταϊβάν σε διάφορους οργανισμούς, όπως ο ΠΟΕ και ο ΟΟΣΑ, ο κ. Κασιμάτης είπε ότι: «Οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν την οικονομική σημασία της Ταϊβάν και την επιθυμία της για περαιτέρω ενσωμάτωση στην παγκόσμια οικονομία».

Από την πλευρά της η πρέσβης της Ταϊβάν στην Ελλάδα έκανε μια σύντομη παρουσίαση της οικονομίας της χώρας της, δίνοντας έμφαση στα προϊόντα που αποτελούν τον κύριο όγκο των εξαγωγών της. Επίσης τόνισε ότι η χώρα μας, την αγορά και την παραγωγή της οποίας γνωρίζει πλέον καλά, όπως ανέφερε, έχει τη δυνατότητα να εξάγει τόσο προϊόντα όσο και τεχνογνωσία και έθεσε το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στη διάθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών, λέγοντας ότι, όσοι επιθυμούν, μπορούν να συνομιλούν με τον Εμπορικό Ακόλουθο της Ταϊβάν στην Ελλάδα, κ. C. J. Lo, για τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών σε διμερές επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης