Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι, ύστερα από ριζική προστατεκτομή (χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του καρκίνου προστάτη), περίπου το 80% των ασθενών παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία, λόγω των βλαβών στα αγγειονευρώδη δεμάτια (ανατομικά στοιχεία που υπάρχουν στον προστάτη αδένα και παίζουν σημαντικό ρόλο στη στύση).

Μια καινούργια έρευνα υποστηρίζει πως η χρήση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που ονομάζεται «sonic hedgehog» και σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε να την καλούμε «ηχητικός σκαντζόχοιρος», προφανώς κωδικοποιημένο όνομα, μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των εν λόγω νεύρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα διεξήχθη σε ινδικά χοιρίδια και τα αποτελέσματα της χορήγησης της πρωτεΐνης με τη μορφή γέλης νανοΐνης δείχνουν μια ικανοποιητική καμπύλη αναγέννησης, με αποτέλεσμα την αποτροπή του κυτταρικού θανάτου στα αγγειονευρώδη δεμάτια και τη διατήρηση (μέχρι κάποιο βαθμό, μια και η διατήρηση ή όχι αυτών εξαρτάται και από τη χειρουργική τεχνική) της στυτικής λειτουργίας του πέους.

Η θεωρία πίσω από τη σύλληψη της έρευνας είναι σωστή και σχετίζεται με την απώλεια της ικανότητας των λείων μυϊκών ινών στο πέος να χαλαρώνουν, ώστε να επιτρέπουν την αύξηση της αιματικής ροής σε αυτό. Οι λείες αυτές μυϊκές ίνες εξαρτώνται άμεσα από την κατάσταση του αγγειονευρώδους δεματίου.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ελπιδοφόρα μελέτη, ωστόσο τα ευεργετικά αποτελέσματα της πρωτεΐνης (ουσιαστικά σύμπλεγμα πρωτεϊνών) βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Πηγή: physorg

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης