Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναφερόμενος στα επεισόδια της Κυριακής στην κοιλάδα Σούζα της Βόρειας Ιταλίας, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε, όταν οργανώνονται διαδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν, ειρηνικά, οικογένειες και πολίτες, να επιβάλλονται στρατιωτικοποιημένες ομάδες, οι οποίες προχωρούν σε αδιανόητες επιθέσεις κατά των αστυνομικών ομάδων, που καλούνται να υπερασπισθούν την τήρηση του νόμου».

Ο Ιταλός πρόεδρος αναφέρθηκε, με τον τρόπο αυτό, στις σφοδρές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα το απόγευμα της Κυριακής στην κοιλάδα Σούζα -έξω από το Τορίνο- όπου ομάδα κατοίκων είχε κινητοποιηθεί, για να διαδηλώσει κατά της δημιουργίας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εβδομήντα χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν ειρηνικά, με πανό του κινήματος No Tav (Όχι στην υψηλή ταχύτητα), δίπλα στο εργοτάξιο, από το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα για τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση Τορίνο – Λυών.

Παράλληλα όμως, ομάδα κουκουλοφόρων πλησίασε από την αντίθετη κατεύθυνση στο εργοτάξιο και τα μέλη της συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Τα επεισόδια διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες και, όπως έκανε γνωστό σήμερα το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών, ο τελικός απολογισμός κάνει λόγο για συνολικά 421 τραυματίες, 233 διαδηλωτές και 188 αστυνομικοί.

Πολλές οικογένειες και εργάτες της περιοχής, που διαδήλωσαν χωρίς καμία βίαιη πρόθεση, βρέθηκαν εν μέσω των συγκρούσεων, χωρίς να μπορούν να βρουν διέξοδο. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ οι διαδηλωτές που δεν πήραν μέρος στην ειρηνική πορεία χρησιμοποίησαν μολότοφ και πέτρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δήμαρχοι της περιοχής καταδίκασαν με έμφαση τα επεισόδια, τονίζοντας ότι «μόνο αν διατηρήσουμε τη διαμαρτυρία μας μέσα σε ειρηνικά πλαίσια, μπορούμε να ελπίζουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εγκατάλειψη του σχεδίου για τη γραμμή υψηλής ταχύτητας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης