Ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτρέπει την ακράτεια στις γυναίκες και τη Στυτική Δυσλειτουργία στους άνδρες

Δύο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη σεξουαλική ζωή όσο και στα συμπτώματα ακράτειας.

Στην πρώτη από αυτές, οι ερευνητές παρακολούθησαν γυναίκες από 18 ως 79 ετών για την παρουσία συμπτωμάτων ακράτειας σε συνδυασμό με το κάπνισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τον τρόπο ζωής, τοκετούς ή άλλο μαιευτικό ή γυναικολογικό ιστορικό, συνοδά νοσήματα και πιθανά φάρμακα που μπορεί να λάμβαναν, οι καπνίστριες είχαν περίπου 3% περισότερες πιθανότητες -από τις μη καπνίστριες- να εμφανίσουν επιτακτική ούρηση (με τον όρο αυτό εννοούμε το αίσθημα της ξαφνικής, έντονης επιθυμίας για ούρηση που δεν μπορεί να αναβληθεί). Για τις πρώην καπνίστριες, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1,7%. Το κάπνισμα, ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάζει τα συμπτώματα ακράτειας από προσπάθεια (δηλαδή απώλειας ούρων με το βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο ή τη σωματική προσπάθεια), ούτε τη νυκτουρία. Η έρευνα έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίων.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η επίδραση του καπνίσματος στα συμπτώματα ακράτειας οφείλεται πιθανώς στην επίδραση της νικοτίνης τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως.

Σε μία δεύτερη μελέτη, επιστήμονες από τη Βόρειο Καρολίνα μελέτησαν 178 υγιείς άνδρες, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με τις σεξουαλικές επιδόσεις τους και το αν ασκούνται ή όχι. Οι άνδρες αυτοί, που είχαν ηλικία κατά μέσο όρο τα 62 χρόνια, είχαν τόσο καλύτερη σεξουαλική ζωή όσο περισσότερο ασκούνταν σε καθημερινή βάση, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή στην οποία ανήκαν, το δείκτη μάζας σώματός τους, την ύπαρξη καρδιολογικών προβλημάτων ή διαβήτη ή τη λήψη φαρμάκων. Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι ακόμη και μία απλή δραστηριότητα, όπως το έντονο βάδισμα για μισή ώρα τέσσερις φορές την εβδομάδα, βοηθά στο να μειωθεί η πιθανότητα Στυτικής Δυσλειτουργίας κατά 65%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το άρθρο υπογράφει ο Χ.Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης