Σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη τα απειλούμενα παρθένα δάση απορροφούν το ένα πέμπτο του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από την καύση των ορυκτών καυσίμων.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς που έγινε υπό την επίβλεψη του Δρα Σίμον Λιούις, εταίρου της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, αναφέρει ότι τα εναπομείναντα τροπικά δάση αφαιρούν από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο 4,8 δις τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες παγκοσμίως εκλύουν 32 δις τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ. Περίπου οι μισοί μένουν στην ατμόσφαιρα επιδεινώνοντας το κλίμα. Πλέον όμως είναι γνωστό που ακριβώς πηγαίνει ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων τόνων.
«Περίπου ο μισός από τον άνθρακα που λείπει διαλύεται στους ωκεανούς και το υπόλοιπο μισό πηγαίνει κάπου στη βλάστηση της ξηράς και στο χώμα, αλλά δεν ήμασταν σίγουροι που ακριβώς. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, διαπιστώσαμε ότι πλέον ότι περίπου ο μισός άνθρακας που λείπει απορροφάται από τα τροπικά δάση», δήλωσε ο Δρ. Λιντς.
Είναι πιθανό η προστασία των τροπικών δασών να αποτελέσει βασικό σημείο στις επόμενες διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη. «Παίρνουμε μια δωρεάν επιδότηση από τη φύση, αλλά δεν μπορούμε να στηριζόμαστε για πάντα στα δάση», ανέφερε ο βρετανός ερευνητής.