Το πόσο σωστή και ωφέλιμη είναι για τον οργανισμό η μεσογειακή διατροφή έχει εμπεριστατωθεί από σχετικές μελέτες και είναι πια ευρέως γνωστό. Μέχρι σήμερα όμως δεν είχαν διεξαχθεί μελέτες που να συσχετίζουν τη μεσογειακή δίαιτα, τη Στυτική Δυσλειτουργία και το Σακχαρώδη Διαβήτη. Αυτό έρχεται να κάνει έρευνα που όχι μόνο συνδέει αυτές τις τρεις παραμέτρους αλλά τονίζει και τα επιπλέον οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην ενίσχυση της σεξουαλικής μας υγείας.

Για το σκοπό της εν λόγω μελέτης που διεξάχθηκε από τον τομέα Ουρολογίας του τμήματος Γηριατρικής και Μεταβολικών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Νάπολης της γειτονικής μας Ιταλιάς, μελετήθηκαν οι επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στην στυτική λειτουργία σε άνδρες με διαβητη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 555 άνδρες με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη τουλάχιστον απο 6 μηνου, αλλά λιγότερο από 10ετια, ηλικίας 35-70 ετών , με επίπεδα γλυκοζυλιωμενης αιμοσφαιρινης (HbA1c) 6.5% και άνω, και με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) 24 και άνω, που λαμβάνουν είτε φαρμακευτική αγωγή από το στόμα είτε απλά ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου με δίαιτα. Κατά την διάρκεια της μελέτης οι άνδρες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αξιολόγησης της στύσης όσο και των διατροφικών τους συνηθειών.

Η χρήση δε της μεσογειακής δίαιτας αξιολογήθηκε βάσει μιας κλίμακας 9 βαθμίδων που συμπεριλάμβανε χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της διατροφής , ενώ η ποιότητα στύσης εκτιμήθηκε βάση του Δείκτη IIEF-5.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν πως οι άνδρες που τηρούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν μικρότερη συχνότητα κοιλιακου λίπους, εμφάνισης μεταβολικου συνδρομου, καλύτερα επίπεδα γλυκοζης αίματος και λιπιδαιμικου προφίλ. Επίσης είχαν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης διαταραχών στύσης και ερωτικης επιθυμίας, με ποσοστά 51.9% έναντι 62%, καθώς και σοβαρής στυτικης δυσλειτουργίας με ποσοστά 16.5% έναντι 26.4% σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν άλλες διατροφικές συνήθειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποστηρίζουν και σε αυτόν τον τομέα τα οφέλη απο την εφαρμογή της «δικής» μας διατροφής συνήθειας.

Πηγή: urotoday


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης