Σπιθαμή προς σπιθαμή ερευνούν τα μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας του Αφγανιστάν τους χώρους του ξενοδοχείου Intercontinental στην πρωτεύουσα της χώρας Καμπούλ, το οποίο αποτέλεσε στόχο βομβιστικών επιθέσεων από μαχητές Ταλιμπάν. Η Αστυνομία ερευνά για την ύπαρξη και άλλων νεκρών πέρα από τους 10 Αφγανούς πολίτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης από τουλάχιστον έξι Ταλιμπάν.

«Η Αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τα δωμάτια του ξενοδοχείου προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν θύματα ή κάποια άλλη απειλή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Καμπούλ, Αγιούμπ Σαλάνγκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των ενοίκων του ξενοδοχείου ήταν και κάποιοι επαρχιακοί κυβερνήτες, οι οποίοι θα συμμετείχαν σε διάσκεψη που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει σήμερα, για την μετάβαση των πολιτικών και στρατιωτικών αρμοδιοτήτων από τις ξένες δυνάμεις στις αφγανικές, δήλωσαν δύο Αφγανοί αξιωματούχοι. Η διήμερη διάσκεψη με θέμα την διαδικασία μετάβασης της εξουσίας επρόκειτο να διεξαχθεί σε κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι παρά την επίθεση η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί.

Οι δράστες είχαν μαζί τους χειροβομβίδες και όπλα και εισέβαλλαν σε ένα κτίριο όπου συχνάζουν δυτικοί και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και για περίπου πέντε ώρες είχαν σκορπίσει το χάος. Τη λύση έδωσαν ελικόπτερα του ΝΑΤΟ τα οποία και εξουδετέρωσαν τους υπόλοιπους Ταλιμπάν που είχαν καταφύγει στην ταράτσα του κτιρίου. Σύμφωνα με την μαρτυρία υπαλλήλου του ξενοδοχείου, μετά από μία σειρά εκρήξεων, οι δράστες εισέβαλαν στο κτίριο αργά χθες το βράδυ και κατέφυγαν αρχικά στην αίθουσα χορού. Ορισμένοι από αυτούς κρατούσαν κασετόφωνα τα οποία έπαιζαν πολεμικά τραγούδια των Ταλιμπάν και αφού εισέβαλλαν μέσα στην αίθουσα άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι επικράτησε πανικός με ορισμένους ενοίκους του ξενοδοχείου να πέφτουν στο κενό από τον δεύτερο και τον τρίτο όροφο στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν.

Η επίθεση σημειώνεται μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε τα σχέδιά του για μία αρχική απόσυρση 10.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του χρόνου και για άλλων 23.000 μέχρι τα τέλη του 2012, προκαλώντας ανησυχία ότι οι αφγανικές δυνάμεις Ασφαλείας δε θα μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης