Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και του γαμπρού του, ηγέτη της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης, Αμπντάλα αλ Σενούσι, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις 15 Φεβρουαρίου ως σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδίδει εντάλματα σύλληψης κατά την διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι υπάρχουν «βάσιμα στοιχεία» που οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Καντάφι, ο γιος του και ο αλ Σενούσι διέπραξαν εγκλήματα που υπόκεινται στην δικαιοδοσία του και ότι πρέπει να εκδοθούν εντάλματα για τη σύλληψή τους.

Το ένταλμα σε βάρος του συνταγματάρχη Καντάφι είναι το δεύτερο που εκδίδει το ΔΠΔ σε βάρος ενός εν ενεργεία αρχηγού κράτους — μετά από τα δύο εντάλματα σε βάρος του προέδρου του Σουδάν Όμαρ αλ Μπασίρ το 2009 και το 2010 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στο Νταρφούρ.

Ωστόσο δεν είναι εύκολο να διασφαλιστούν οι συλλήψεις που ζητά το ΔΠΔ. Το όργανο αυτό δεν διαθέτει κάποια αστυνομική δύναμη και εξαρτάται από τις χώρες-μέλη του για την επιβολή των ενταλμάτων που εκδίδει. Η εμφύλια σύρραξη που συνεχίζει να μαίνεται στη Λιβύη είναι πιθανό να περιπλέξει τις προσπάθειες να συλληφθούν οι τρεις καταζητούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης