Από μικρή ήμουν άσπρη σαν το γάλα. Τόσο άσπρη που αμέσως κοκκίνιζα στον ήλιο… Η φωνή της γιαγιάς μου ακόμη ηχεί στα αυτιά μου να με φωνάζει «Γαλατόπιτά μου, πήγαινε στην σκιά».

Έτρεχα στην αγκαλιά της και ναζιάρικα της ζητούσα να μου φτιάξει γαλατόπιτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χέρια της σκασμένα από τα πλυσίματα και τραχιά, ενώ τα μαλλιά της και ο λαιμός της μύριζε λεβάντα για τα ρούχα. Ακόμη έχω στην μύτη μου την μυρωδιά της.

«Τι θα κάνω εγώ με αυτό το γαλατοπιτάκι;» μου έλεγε και έτρεχε να ξεπλύνει τα χέρια της για να ανασκουμπώσει τα μανίκια της και να πιάσει δουλειά με το κουρκούτι και τον πλάστη. Κι εγώ σκαρφαλωμένη σε καρέκλα ανακάτευα την κρέμα (τρώγοντας τη μισή) ενώ η γιαγιά άνοιγε τα φύλλα με τον πλάστη, τον ίδιο που μας απειλούσε ότι θα τις «φάμε» όταν φωνάζαμε μες στο καταμεσήμερο.

Υλικά για την γαλατόπιτα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την κρέμα θα χρειαστούμε:

2 λίτρα γάλα

8 κουταλιές αλεύρι

100 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο

1 ½ κούπες ζάχαρη

Στη μύτη από το κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Προετοιμασία: 3 λεπτά

Χρόνος: 10 λεπτά

Εκτέλεση της κρέμας

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το βούτυρο ανακατεύουμε με μια κουτάλα και παράλληλα αδειάζουμε 8 κουταλιές αλεύρι μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβολιάσει και να γίνει η κρέμα. Την αφήνουμε να σιγοβράσει και να δέσει για 10 λεπτά περίπου.

Υλικά για να ανοίξετε φύλλο

Θα χρειαστούμε:

1 κιλό αλεύρι

1 κουταλιά ξύδι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κούπες νερό.

¾ λάδι (για να αλείψουμε το ταψί)

Προετοιμασία: 5 λεπτά

Χρόνος: Εδώ θα σας πάρει πολύυυυυυ αρχάριες.

Εκτέλεση του φύλλου

Ώρα να μάθετε να χρησιμοποιείτε τον πλάστη και όχι να τον έχετε για να πιάνετε πράγματα που κρύβονται σε δύσκολες γωνίες.

Η Λελίτσα πώς το κάνει τόσα χρόνια… Εμπρός λοιπόν καλές μου νοικοκυρούλες!

Σε ένα μπωλ τοποθετούμε το αλεύρι και ρίχνουμε σιγά-σιγά τις δύο κούπες νερό, με τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει συμπαγές το ζυμάρι, όχι αραιό και να μπορεί να πλάθεται. Αν αραιώσει το μείγμα ρίχνουμε λίγο αλεύρι παραπάνω για να μπορεί να πλάθεται.

Μετά κόβουμε μικρά μπαλάκια (στο μέγεθος μπάλας του μπέιζμπολ). Τα αλευρώνουμε από πάνω και αρχίζουμε με τον πλάστη να τα απλώνουμε μέχρι να γίνουν πολύ λεπτά. Για την γαλατόπιτα θα χρειαστούμε 5 φύλλα.

Αν πάλι ανεπίδεκτες δεν κατορθώσετε να ανοίξετε το φύλλο, απλώς πεταχτείτε μέχρι το σουπερ-μάρκετ (συμβουλευτείτε τον παρατηρητή της zougla.gr που έχει τα πιο φτηνά υλικά) και πάτε οι ίδιες, όχι τα παιδάκια σας να αγοράσετε μισό κιλό φύλλο μπακλαβά.

Κρέμα + φύλλα = ραντεβού στο ταψί

Λαδώνουμε το ταψί μας με το λάδι και τοποθετούμε τα 4 φύλλα στον πάτο του ταψιού. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και από πάνω τοποθετούμε το ένα φύλλα. Κλείνουμε προσεκτικά τις άκρες για να μην χυθεί η κρέμα.

Βάζουμε τη γαλατόπιτα στο φούρνο στους 200ο C (πάνω κάτω) για περίπου 45 λεπτά.

Μικρά μυστικά

–         Αν θέλετε μπορείτε να περάσετε την γαλατόπιτα από πάνω με αυγό σε αραιωμένο λάδι μέσα σε ένα φλιτζανάκι του καφέ και με πινέλο βάζετε στην πίτα σποραδικά.

–         Αλλιώς είναι πολύ υγιεινή και χωρίς χοληστερίνες.

–         Μπορείτε να την σερβίρετε με παγωτό, όπως κάνει η Λελίτσα

–         Ή να φτιάξετε σιρόπι να ρίξετε στην γαλατόπιτα, όταν πια κρυώσει. Μοιάζει πολύ με γαλακτομπούρεκο τότε.

–         Στο σιρόπι ρίξτε ξύσμα λεμονιού και λιγότερη ζάχαρη, αφού έχει η γαλατόπιτά μας.

–         Αυτό είναι όντως γλυκό home made και κρατά από Καρδίτσα κι αυτό. Μην το ξεχνάτε. From Karditsa with love & Καλή σας  χωνεψ’…

Από το «γαλατοπιτάκι» σας με πολύ αγάπη!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης