Από το 2010 μέχρι το 2014 μπορεί να συμβεί μεγάλος σεισμός στη Κωνσταντινούπολη, ενώ η περίοδος μέχρι και τις 17 Απριλίου, είναι πολύ επικίνδυνη προέβλεψε ο διακεκριμένος σεισμολόγος της Τουρκίας Αχμέτ Μετέ Ισίκκαρα.

Ο Ισίκκαρα, μιλώντας σε συνέδριο στην περιοχή Γιάλοβα, είπε χαρακτηριστικά: «Πλησιάζουμε άλλη μια ημέρα στο μεγάλο σεισμό του Μαρμαρά. Αν μέχρι και τις 17 Απριλίου γίνουν 2 σεισμοί μεγέθους 5 Ρίχτερ ή ακόμα και αρκετά μεγαλύτεροι των 5 Ρίχτερ να μην εκπλαγεί κανείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην διευθυντής του Σεισμολογικού Ινστιτούτου Καντίλλι της Κωνσταντινούπολης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «συνήθως στην Τουρκία μια φορά το χρόνο συμβαίνουν σεισμοί μεγέθους 6 Ρίχτερ. Όμως έχει να συμβεί αυτό από την 1η Μαΐου του 2003 και αυτό με ανησυχεί. Έτσι ήταν και πριν τον σεισμό της 17ης Αυγούστου του 1999. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».

Ο Ισίκκαρα τόνισε ότι ο μεγάλος σεισμός που περιμένουν όλοι στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να συμβεί από το 2010 μέχρι και το 2014.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική διάσταση

Ο καθηγητής σεισμολογίας Κ. Τσελέντης, αν και δηλώνει ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τις προβλέψεις του Τούρκου συναδέλφου του, θεωρεί πιθανό έναν μεγάλο σεισμό σε αυτή την περιοχή τα επόμενα χρόνια, αφού, όπως λέει, έχει συσσωρευτεί μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας.

Δηλώσεις Κ.Τσελέντη

Επισημαίνεται, ότι το ρήγμα της Ανατολίας όπου, σύμφωνα με τον Τούρκο σεισμολόγο αναμένεται να εκδηλωθεί ο μεγάλος σεισμός, προεκτείνεται στον ελλαδικό χώρο μέχρι τις Σποράδες και την Μαγνησία, οπότε οι προβλέψεις του έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον.

Στις 17 Αυγούστου 1999, το ρήγμα έδωσε σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Richter  με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15.000 άνθρωποι , 45.000 να τραυματιστιού ενώ 600.000 έμειναν άστεγοι.

Είκοσι μία ημέρες αργότερα, στις  7 Σεπτεμβρίου 1999, σημειώθηκε ο πολύνεκρος σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ στην Αθήνα.

(Πρώτη καταχώρηση: 17 Φεβρουαρίου 2009, 22:26)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης