Εντός της εβδομάδας αναμένεται η πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας που έχει υποσχεθεί η Δύση στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις ηγετικών στελεχών των εξεγερμένων της Λιβύης. Ο Άμπντελ Χάφεζ Γόγκα, αντιπρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων, που εδρεύει στη Βεγγάζη, δήλωσε πως ελπίζει ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να φθάνουν σύντομα.

«Ως σήμερα δεν έχουμε λάβει οποιοδήποτε ποσό από τα υπεσχημένα χρήματα. Ο μηχανισμός πλέον λειτουργεί και τα κεφάλαια θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί την περασμένη εβδομάδα. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι τα χρήματα θα καταστούν διαθέσιμα τις ερχόμενες ημέρες και θα κατατεθούν πολύ σύντομα», είπε, εκτιμώντας ότι συνολικά οι εξεγερμένοι χρειάζονται, βάσει του προϋπολογισμού τους, περίπου 3,5 δις δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λιβυκή οικονομία βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου και οι εξεγερμένοι πασχίζουν να εξασφαλίσουν κάποια κεφάλαια καθώς οι ζημιές στις ενεργειακές υποδομές που έχει προκαλέσει ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος έχουν παραλύσει την παραγωγή στην άλλοτε μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ στη Βόρεια Αφρική.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο υπουργός Πετρελαίου των εξεγερμένων, Άλι Ταρχούνι, επέκρινε έντονα την Δύση, κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της να παράσχει βοήθεια στους εξεγερμένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης