Μάλλον σε αυτή την κρίση που περνά η χώρα έχουμε χάσει το μέτρο. H αμετροέπεια ξεχειλίζει από τους θεσμούς που υπηρετούνται από μικρούς και ασήμαντους ιστορικά ανθρώπους.

Μήπως θυμάται κανείς ποιος ήταν δήμαρχος των Παρισίων την εποχή του Ροβεσπιέρου ή ποιος υπηρετούσε την δημαρχία του Λονδίνου την εποχή του Σαίξπηρ ή ποιος ήταν δήμαρχος Θεσσαλονίκης την εποχή του Λαμπράκη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και την εποχή που γράφτηκαν έργα από Σοφοκλή, Ευριπίδη ή όταν καταδίκασαν τον Σωκράτη με το κώνειο, ποιος αλήθεια ήταν δήμαρχος τότε;

Η μόνη προσωπικότητα που στην χώρα μας δεν λαμπυρίζει, αλλά λάμπει διεθνώς με το μοναδικό καλλιτεχνικό έργο και την πολιτική πορεία που πλήρωσε με φυλακές, εξορίες και σωματική αναπηρία, κρίνεται από τον αμετροεπή δήμαρχο της συμπρωτεύουσας με απαξιωτικούς όρους και νομίζει ο αφελής πως έχει το μέγεθος από το τίποτα του έργου του μέχρι τώρα, να κρίνει το Άξιον εστί και τη μνήμη ενός λαού που ταυτίστηκε με το μεγαλείο της τέχνης του Μίκη.

«Αιδώς αργείοι»

Ο μέγιστος οινοποιός λέει σε συνέντευξη του πως γνώρισε τον Μίκη μια φορά στα Σκόπια και δεν μιλήσανε, άραγε τι θα μπορούσαν να πουν τα δυο μεγέθη αυτού του διαμετρήματος, για τον μούστο ή για τον Ελύτη, ευτυχώς που δεν μιλήσανε και θα σεβαστεί η ιστορία την σημαντική αυτή συνάντηση, απλά αγνοώντας την.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ο Κολόμβος συζητά με την εξουσία της εποχής του, που αμφισβητούσε την ανακάλυψη του καταδικάζοντας τον στην σιωπή σαν τιμωρία, αυτός αντέτεινε πως η δική του σιωπή θα ήταν μόνο παροδική, αφού η ιστορία αυτόν θα θυμάται καταδικάζοντας στη λήθη τα ονόματα τους και τις αποφάσεις τους. Αλήθεια ποιος θυμάται σήμερα τους συνομιλητές του Κολόμβου;

Ο Μίκης έγινε ιστορία και μνήμη ενός λαού και δεν είναι απλά ένας άνθρωπος με ταλέντο όπως υποτιμητικά αναφέρει ο πολυμήχανος υπερασπιστής του θρόνου των Βαλκανίων.

Αν ένας δήμαρχος δεν μπορεί να κατανοήσει τους συμβολισμούς δεν μπορεί να κατανοήσει το καλλιτεχνικό μνημείο, την ιστορική μνήμη που κουβαλά μια προσωπικότητα σαν τον Μίκη νομίζω πως προσφέρει κακές υπηρεσίες στο τόπο έστω και αν έχει λαϊκή εντολή και δε θέλω να κάνω συνειρμούς, γιατί οι άρχοντες της περιοχής έχουν μια τάση στο απλοϊκό και σε αυτό που υποστηρίζουν, ότι ο λαός καταλαβαίνει με καρικατούρες πολιτικής τέχνης που μόνο στον Καραγκιόζη βρίσκει κανείς.

Δυστυχώς κύριε δήμαρχε για σας το μόνο που θα αφήσετε στην ιστορία της πόλης σας θα είναι το φερώνυμο κρασί σας, που ίσως να συνοδεύει δοξαστικά τις μουσικές του Μίκη.

Να μου πείτε πως το ξέρω; Είναι απλό οι ιδιοφυείς σκέψεις και τέχνες φαίνονται από τα πρώτα χρόνια της νεότητας και δείτε λίγο την ιστορία και θα καταλάβετε, εσάς δεν σας μένει χρόνος για να επιτελέσετε έργο ιστορικό… Το πολύ να καθαρίσετε το δήμο από τα σκουπίδια ή και κανένα κρασί εύγεστο στον ουρανίσκο για παραπάνω δεν σας βλέπω.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης