Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχείρηση αποκατάστασης του ονόματος και της αξιοπιστίας της Αστυνομίας στην Κένυα, που μαστίζεται από συνεχείς αποκαλύψεις για στενές σχέσεις αστυνομικών με το οργανωμένο έγκλημα. Περισσότερα από 1.600 υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας αναμένεται να περάσουν την πόρτα των γραφείων της επιτροπής κατά της διαφθοράς προκειμένου να εξεταστεί το «ύποπτο» παρελθόν τους.

«Ερευνούμε υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες φέρεται να εμπλέκονται αστυνομικοί με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση της φήμης της Αστυνομίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ηλεκτρονική καταγραφή και ψυχομετρικά τεστ», σημειώνει ο πρόεδρος της επιτροπής, Patrick Lumumba.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αστυνομία της Κένυας θεωρείται η πιο διεφθαρμένη στην Ανατολική Αφρική. Το 2005 οι Αρχές είχαν ακυρώσει διαγωνισμό πρόσληψης νέων μελών στην Αστυνομία όταν διαπιστώθηκε ότι το 80% των αιτήσεων αφορούσε άτομα που είτε είχαν δώσει «λαδώσει» είτε είχαν χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις τους προκειμένου να βρουν δουλειά στον συγκεκριμένο εργασιακό τομέα.

Ωστόσο, αρκετά μέλη της Αντιπολίτευσης αντιδρούν σε αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι αποτελεί μια αφορμή για απολύσεις ικανότατων στελεχών τα οποία στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από άλλα με όχι και τόσο «καθαρό» παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης