Οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Αίγυπτο δεν επηρεάστηκαν από τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Συνεχίζουμε να κάνουμε με την Αίγυπτο αυτό που κάναμε πριν την “Αραβική Άνοιξη”. Ειδικά για την Αίγυπτο, θα σας πω ότι δεν υπήρξε καμιά αλλαγή σε αυτό που κάναμε», σημείωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Λάντεϊ, επικεφαλής της υπηρεσίας συντονισμού άμυνας και ασφάλειας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να αναφερθεί στην πορεία υλοποίησης συμφωνιών οι οποίες εκκρεμούν με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής εν μέσω των ταραχών που συγκλονίζουν την περιοχή, από την Τυνησία ως το Μπαχρέιν και την Υεμένη.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι κανονικά θα προχωρήσουν δύο από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που βρίσκονταν υπό διαπραγμάτευση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Πρόκειται για την πώληση 84 μαχητικών τύπου F-15 της Boeing Co στη Σαουδική Αραβία, συμφωνία ύψους 29,4 δις δολαρίων• και την πώληση ενός προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Lockheed Martin Corp στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αξίας 7 δις δολαρίων, όπως είχε δηλώσει ο Ρίτσαρντ Γκενέιλ, υποδιευθυντής της ίδιας υπηρεσίας, τον Απρίλιο.

Το υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. αναμένει ότι οι εξαγωγές όπλων που διαχειρίζεται το ίδιο θα φθάσουν σε αξία τα 46 δις δολάρια το οικονομικό έτος 2011, που ολοκληρώνεται την 30ή Σεπτεμβρίου, από 31,6 δις δολάρια το προηγούμενο έτος, εξαιτίας των διεθνών εντάσεων και της αυξημένης ζήτησης για τεχνολογικά προηγμένα οπλικά συστήματα που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης