Η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα αποφασίσει το 2012 για τα αιτήματα ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Σένγκεν, μετά μια δοκιμαστική περίοδο και για τις δύο χώρες, ανακοίνωσε ο Γκερτ Λέερς, υπουργός αρμόδιος για την Μετανάστευση.

«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πάρουμε μια απόφαση και θα χρειαστεί λίγος χρόνος, πριν να είμαστε έτοιμοι να αποφασίσουμε», τόνισε ο ίδιος μια ημέρα μετά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της ένταξης στο Σένγκεν των δύο χωρών, που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να ενταχθεί μια χώρα στη ζώνη Σένγκεν απαιτείται η ομόφωνη απόφαση και των 26 μελών της συνθήκης.

Τρεις χώρες της ΕΕ, η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, παραμένουν εκτός Σένγκεν, αντίθετα μέλη είναι η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

«Ζητούμε από τις νέες χώρες να ελέγχουν αποτελεσματικά τα κοινά μας σύνορα και αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Βουλγαρία και την Ρουμανία να είναι ουσιαστικές και μη αναστρέψιμες», υπογράμμισε ο ολλανδός υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών του Σένγκεν αναμένουν την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς στις δύο αυτές χώρες.

«Θα μελετήσουμε με προσοχή την έκθεση», κατέληξε ο Λέερς, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνησή του θα χρειαστεί «λίγο χρόνο» για να λάβει την απόφασή της.

Σύμφωνα με ολλανδική πηγή, η δοκιμαστική περίοδος θα διαρκέσει ως την επόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπεται το 2012.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης