Με την κατηγορία της ανατροπής της μοναρχίας βρίσκονται αντιμέτωποι από χθες δεκάδες γιατροί και νοσοκόμοι στο Μπαχρέιν, οι οποίοι πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους διαδηλωτές μετά από αιματήρες συμπλοκές με τις δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας. Οι 23 γιατροί και οι 24 νοσοκόμοι βρίσκονται υπό κράτηση από τον Μάρτιο, όταν και το Μπαχρέιν είχε κηρυχθεί σε καθεστώς στρατιωτικού νόμου με μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων να κατηγορούν τις Αρχές ότι προχωρούν σε «δίκες-παρωδίες» προκειμένου να εκφοβίσουν την ιατρική κοινότητα, σε άλλο ένα επεισόδιο καταπάτασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το μοναρχικό καθεστώς συνεχίζει να διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στους διαδηλωτές, η πλειοψηφία των οποίων αποτελείται από Σιίτες Μουσουλμάνους που ζητούν εκχώρηση δημοκρατικών ελευθεριών. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η άρση του στρατιωτικού νόμου δε συνεπάγεται την αδιάφορη αντιμετώπιση από την Αστυνομία μιας διαδήλωσης η οποία δε θα εξελιχθεί ειρηνικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη την Κυριακή, οι δυνάμεις Ασφαλείας έκαναν χρήση χημικών και σφαιρών καουτσούκ εναντίον Σιιτών διαδηλωτών σε χωριά και πόλιες σε όλη τη χώρα, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος της Αντιπολίτευσης, Wefaq. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον της βασιλικής οικογένειας, al-Khalifa, συμπεριλαμβανομένου της φράσης-συμβόλου «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» που είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις εξεγέρσεις της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης