Δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο αμερικανικό ουρολογικό συνέδριο συνδέουν την ποιότητα του ύπνου με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας αλλά και άλλων ουρολογικών παθήσεων.

Η υπνική άπνοια είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία στη διάρκεια του ύπνου εμφανίζονται παροδικά επεισόδια άπνοιας. Αφορά πολύ συχνά παχύσαρκα άτομα και εκτός από τις επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής, λόγω του κακής ποιότητας ύπνου, σχετίζεται και με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωρίζουμε ήδη ότι η υπνική άπνοια σχετίζεται και με προβλήματα στύσης. Η μεγαλύτερη μελέτη προς την κατεύθυνση αυτή προέρχεται από τη Ν. Υόρκη, με χρήση ερωτηματολογίων που αξιολογούσαν τα συμπτώματα άπνοιας ύπνου και στυτικής δυσλειτουργίας μεταξύ ανδρών μέσης ηλικίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν και συμπτώματα υπνικής άπνοιας, σε σχέση με εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης. Επιπλέον, όσο σοβαρότερη είναι η στυτική δυσλειτουργία, τόσο πιο πιθανό είναι να συνδυάζεται με υπνική άπνοια.

Μία άλλη μελέτη συσχέτισε τον φυσιολογικό ή όχι ύπνο με συμπτώματα ακράτειας ούρων αλλά και συχνουρία, δυσχέρεια στην ούρηση και νυκτουρία. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έδειξαν ότι η συχνουρία και η δυσκολία στην ούρηση εμφανίζονται πιο συχνά σε άνδρες που κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες καθημερινά, όπως και σε άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήσυχο ύπνο. Επίσης, ο ανήσυχος ύπνος στις γυναίκες φαίνεται ότι σχετίζεται τόσο με νυκτουρία όσο και με ακράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Kevin McVary από την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία επεσήμανε ότι ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος μπορεί να ωφελήσει μία σειρά παθολογικών καταστάσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και η στυτική δυσλειτουργία και τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους αλλά και συνολικά την ποιότητα ζωής τους, αν βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου τους.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης