Έχω χάσει που λέτε το βαφτιστικό σταυρό μου. Είμαι να σκάσω. Θύμιζε βέβαια λίγο αρχιμανδρίτη αλλά ήταν το γούρι μου.
Είχα φάει τον κόσμο. Πουθενά!
Μέχρι που η μητέρα μου έκανε το θαύμα της. « Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσε μου το σταυρό κι εγώ θα σου φτιάξω πίττα»
Η ιστορία με τον Άγιο Φανούριο είναι πάνω κάτω γνωστή. Η μητέρα του ήταν αμαρτωλή και όταν πέθανε πήγε στη κόλαση.
Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε να έρθει στο Παράδεισο κι έτσι εστάλησαν άγγελοι για να τη φέρουν αλλά την ώρα που τη σήκωναν, πιάστηκαν από τα πόδια της κι άλλοι αμαρτωλοί για νε ξεφύγουν από τη κόλαση. Εκείνη αντί να τους βοηθήσει να σωθούν τους έσπρωχνε μέχρι που στο τέλος έπεσε κι εκείνη πάλι μέσα.
Όταν λοιπόν κάποιος τρώει φανουρόπιτα λέει «ο Θεός να συγχωρέσει τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».
Πώς όμως φτιάχνεται η περίφημη πίττα; Δείτε παρακάτω τα υλικά.
Υλικά
1 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι σόδα
2/3 κούπας σπορέλαιο
1 κούπα νερό ή χυμό πορτοκαλιού
1 ½ κουταλάκι κανέλα
1 κούπα ζάχαρη
½ κούπα σταφίδες
½ κούπα καρυδόψιχα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο.
Τα προϊόντα πρέπει να είναι απαραίτητα 9 και να μοιραστούν 9 κομμάτια.
Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα, το γαρύφαλλο και τη κανέλα. Στο μίξερ χτυπάτε το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και μετά προσθέτετε και το υπόλοιπο μίγμα.
Τα ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και το βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για μιάμιση ώρα περίπου.
Μη ξεχνάτε ότι είναι νηστίσιμη και μπορείτε να το φάτε και τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Πασπαλίστε το και με λίγη άχνη…
Καλή επιτυχία!