Για 4η συνεχόμενη μέρα μαίνονται οι πυρκαγιές στη νοτιανατολική Αυστραλία, με 20 εστίες να καίνε ακόμα ανεξέλεγκτα, ενώ οι αρχές επικεντρώνονται στη σύλληψη εμπρηστών που είναι υπεύθυνοι για τις πιο πολύνεκρες φωτιές στην ιστορία της χώρας. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, δύο Έλληνες ομογενείς βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς. Όπως μας λέει ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λογοθέτης από την ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”, πρόκειται για ένα νιόπαντρο ζευγάρι, τους Δημήτρη και Τάνια Τσινικλή από την περιοχή Κινγκλέικ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η αστυνομία εμποδίζει τους κατοίκους, από τις πυρόπληκτες περιοχές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μακάβριες εικόνες. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 181 νεκροί, αλλά ακόμα αγνοούνται δεκάδες, γεγονός που σημαίνει ότι τα θύματα μπορεί να ξεπεράσουν τα 200.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, κάποιοι ασυνείδητοι εκμεταλλεύονται την τραγωδία και λεηλατούν ξένες περιουσίες. Την ίδια ώρα, ο καύσωνας υποχωρεί, διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών αλλά και την επιστροφή κάποιων κατοίκων στα σπίτια τους, ιδιαίτερα στην πόλη Γουίτλσι, βόρεια της Μελβούρνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Μέρισβιλ, ιατροδικαστές έχουν αναλάβει το δύσκολο εγχείρημα της αναγνώρισης των θυμάτων. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι νεκροί έχουν απανθρακωθεί σε τέτοιο σημείο που η ταυτοποίηση είναι σχεδόν αδύνατη.

Οι τραυματίες αγγίζουν τους 500, τα κατεστραμμένα σπίτια ξεπερνούν τα 1000, ενώ σχεδόν 365.000 εκτάρια έγιναν στάχτη. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι οι κατεστραμμένες περιοχές θα ανοικοδομηθούν και δε θα υπάρχει όριο στη χρηματοδότηση.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός της χώρας Κέβιν Ραντ, απηύθυνε έκκληση να συλλεχθούν χρήματα από εράνους και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί γύρω στα 10 εκατομμύρια δολάρια. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει πακέτο οικονομικής βοήθειας άλλων 10 εκατομμυρίων (5,5 εκατομμύρια ευρώ). Από την άλλη, ο Ερυθρός Σταυρός κάνει έκκληση για δωρητές αίματος και ρούχων.

Διαβάστε επίσης:

“Κρανίου τόπος” η Αυστραλία, 10 Φεβρουαρίου 2009, 11:20

(Πρώτη Καταχώρηση: 11 Φεβρουαρίου 2009, 09:23)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης