Επαφές με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, θα έχει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη που το επόμενο τριήμερο θα βρίσκεται στη μεγαλόνησο.

Είναι η πρώτη φορά, μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στη θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που η Ντόρα Μπακογιάννη μεταβαίνει στη Λευκωσία, προκειμένου να συζητήσει μαζί του, τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, η κα. Μπακογιάννη θα έχει συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας. Παράλληλα θα είναι βασική ομιλήτρια σε εκδηλώσεις για τη «Συνθήκη της Λισσαβόνας», αλλά και για «το Ευρωπαϊκό μέλλον της ενωμένης Κύπρου».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Πάφο, θα επιδοθεί στην υπουργό Εξωτερικών, το Χρυσό Κλειδί της πόλης και θα ακολουθήσει εορτασμός για την αδελφοποίηση των δήμων Πάφου και Χανίων.

Δυσαρεστημένοι οι Τουρκοκύπριοι από τις κινήσεις Χριστόφια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, Τουρκοκύπριοι εμπειρογνώμονες εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις βασικές ενότητες του εδαφικού, των περιουσιών και των εγγυήσεων, προβάλλοντας θέσεις που αποκλείουν την οποιαδήποτε σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ», κύριος λόγος, η έντονη δυσαρέσκεια του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και των συνεργατών του για το περιεχόμενο του πρόσφατου μνημονίου Κύπρου – Βρετανίας.

Επίσης οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν ευνοϊκό για την ελληνοκυπριακή πλευρά το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η έντονη ενόχληση της τουρκοκυπριακής πλευράς εκφράστηκε και με την αρχική απόρριψη της πρόσκλησης που απηύθυνε ο βοηθός του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο, προς τους δύο ηγέτες για δείπνο στις 17/6, κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του στο νησί.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Διπλωματικές πληροφορίες, αναφέρουν πως στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, θα υπάρχουν θετικά σχόλια για την πρόοδο που σημειώθηκε από τα μέρη και θα ενθαρρύνονται οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν πολιτική βούληση, προσβλέποντας σε συνέχιση της προόδου κατά την προπαρασκευαστική περίοδο.

Επίσης στο ψήφισμα θα σημειώνεται η πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να διορίσει Ειδικό Σύμβουλο μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής περιόδου και τέλος θα αναφέρεται πως το Συμβούλιο προσβλέπει στην εφαρμογή επιπρόσθετων ΜΟΕ, όπως η διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης