Η χθεσινή δήλωση του Δανού σκηνοθέτη Λαρς Φον Τρίερ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Φεστιβάλ των Καννών ότι “καταλαβαίνει τον Χίτλερ”, έστω κι αν “δεν ήταν ένας καλός άνθρωπος”, προκάλεσε τεράστια δυσφορία στους παριστάμενους.

«Καταλαβαίνω τον Χίτλερ. Πιστεύω ότι έκανε άσχημα πράγματα, ναι οπωσδήποτε, όμως μπορώ να τον φανταστώ καθισμένο μέσα στο μπούνκερ του στο τέλος», δήλωσε ο κινηματογραφιστής, η ταινία του οποίου “Melancholia” παιζόταν χθες στο πλαίσιο του διαγωνιστικού προγράμματος του φεστιβάλ.
«Λέω μόνον ότι καταλαβαίνω τον άνθρωπο. Δεν είναι ένας καλός άνθρωπος, όμως καταλαβαίνω πολλά πράγματα σ’ αυτόν και έχω μια μικρή συμπάθεια γι’ αυτόν. Όμως ασφαλώς δεν είμαι υπέρ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν είμαι εναντίον των εβραίων» , συνέχισε ο Τρίερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι ασφαλώς με τους εβραίους, αλλά όχι υπερβολικά, επειδή το Ισραήλ γίνεται μερικές φορές ενοχλητικό», επισήμανε μπροστά σε ένα ακροατήριο που είχε μοιραστεί μεταξύ γέλιου και σιωπής.
Στο πλευρό του η πρωταγωνίστρια της ταινίας του Κίρστεν Ντανστ, φαινόταν να δυσφορεί.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τρίερ απαντούσε σε μια ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη γερμανική καταγωγή του την οποία ανακάλυψε το 1989, όταν πέθανε η μητέρα του. Συνεχίζοντας την προβοκατόρικη συμπεριφορά του ο Τρίερ είπε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους ότι του αρέσει ο Άλμπερτ Σπέερ, ο σημαντικότερος αρχιτέκτονας του Τρίτου Ράιχ. «Μου αρέσει. Είχε ταλέντο. ΟΚ, είμαι Ναζί».

Ο Λαρς φον Τρίερ, που µέχρι χθες ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στις Κάννες έχει μετατραπεί σε μία persona non grata για το φεστιβάλ. Όπως όλα δείχνουν η ταινία του «Μελαγχολία» θα αποκλειστεί από το διαγωνιστικό τµήµα, δηλαδή δεν θα είναι υποψήφια για κάποιο βραβείο. Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιες χώρες όπως η Αργεντινή, επέστρεψαν τα δικαιώµατα της ταινίας, που σημαίνει ότι δεν θα προβληθεί στις εκεί αίθουσες επομένως θα έχει και σημαντικές εμπορικές απώλειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης