Το κρίσιμο πρώτο 48ωρο, μετά τον καταστροφικό σεισμό, πέρασε, αλλά ο φόβος για ισχυρό μετασεισμό παραμένει στους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν από τα 6,5 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι επιμένουν ότι παρά το γεγονός της ομαλής εξέλιξης του φαινομένου, ο κίνδυνος ισχυρού μετασεισμού δεν έχει απομακρυνθεί.  

Οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί δεν ξεπερνούν  τα 4,1 Ρίχτερ. «Είναι σημαντικοί, αλλά όχι αυτός που περιμέναμε» δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο εφησυχασμός και ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος, ενώ διευκρίνησε ότι έχει συμβεί να σημειωθεί μετασεισμός ακόμα και 40 μέρες μετά τoν κύριο σεισμό.

Το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα.  

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από απόφαση του υπουργείου Υγείας και μετά από εισήγηση των αρμόδιων φορέων, δόθηκε εντολή προς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας να προβεί για προληπτικούς λόγους στην πλήρη εκκένωση του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας. Να σημειώσουμε ότι μετά τον ισχυρό σεισμό είχε ήδη εκκενωθεί μια πτέρυγα που χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη. Οι ασθενείς θα μεταφερθούν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου, στο 409 Στρατιωτικό νοσοκομείο Πατρών, στο νοσοκομείο Αιγίου καθώς και στο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων κάποια περιστατικά που χρίζουν εντατικής θεραπείας. Όπως δήλωσε στη zougla.gr, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Ν. Παπαευσταθίου, «ήδη οχτώ ασθενοφόρα και τρεις κινητές μονάδες έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα, ενώ άλλα 9 ασθενοφόρα βρίσκονται εκεί για τη μεταφορά των ασθενών».

– Στο νομό Αχαΐας,  από τις 1892 αυτοψίες έως το βράδυ της Τρίτης, 746 σπίτια, κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και εκτιμάται ότι λιγότερο από 20% είναι κατεδαφιστέα.

Στην Κάτω Αχαϊά όμως, το 80% των σπιτιών που έχει ελεγχθεί έχει κριθεί μη κατοικήσιμο. Το δημαρχείο έχει κριθεί κατεδαφιστέο. Τα πρώτα λυόμενα έφτασαν στην πόλη, ενώ 200 κάτοικοι συνεχίζουν να ζουν σε σκηνές οι οποίες έχουν στηθεί στο γήπεδο. Άλλοι μένουν σε μισθωμένα ξενοδοχεία και σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί και οι καταστηματάρχες της τρίτης σε μέγεθος πόλης του νομού μετά την Πάτρα και το Αίγιο, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς πολλές επιχειρήσεις κρίθηκαν ακατάλληλες, ενώ καταστράφηκαν εμπορεύματα εκατομμυρίων ευρώ.

Στα άλλα χωριά του νομού, Σανταμέρι, Χαραυγή και Πόρτες, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Χωριά φαντάσματα στις πλαγιές του όρους Σκόλις, στο νομό Αχαΐας, που από το απόγευμα της Δευτέρας, εκκενώθηκαν από τους μόνιμους κατοίκους τους, λόγω κατολισθήσεων.

«Από την πτώση των βράχων δημιουργήθηκαν «κρατήρες» διαστάσεων 5Χ5» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ωλενίας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος. Στο νομό Ηλείας από τις 2372 αυτοψίες, μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 1.042 σπίτια. Εκτιμάται ότι κατεδαφιστέα είναι λιγότερο από 20%.

Την Τετάρτη, αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη μερική άρση της απομάκρυνσης των κατοίκων για δύο από τα τρία Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ωλενίας. Έτσι οι κάτοικοι των χωριών Πόρτες και Χαραυγή, μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους, ενώ παραμένει το καθεστώς εκκένωσης για το Σανταμέρι, στο οποίο απαιτείται η εκτέλεση έργων προστασίας.

Στο νομό Ηλείας, από τις 2372, μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 1.042 σπίτια. Εκτιμάται ότι κατεδαφιστέα είναι λιγότερο από 20%.

Επίσης μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 46 σπίτια στην Αιτωλοακαρνανία.

Κανονικά θα γίνουν την Πέμπτη, οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσια και τα λύκεια της Αχαΐας.  Ακατάλληλα, κρίθηκαν τα κτήρια στα οποία στεγάζονταν το 3ο και το 8ο γυμνάσιο Πατρών, το γυμνάσιο και το λύκειο Ερυμάνθειας του δήμου Τριταίας και το γυμνάσιο και το λύκειο Λουσικών του δήμου Ωλενίας.

Με απόφαση του Νομάρχη, οι μαθητές του 3ου γυμνασίου θα εξετασθούν στο κτήριο του 5ου δημοτικού σχολείου, οι μαθητές του 8ου γυμνασίου στο κτήριο του 53ου δημοτικού, ενώ οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων Ερυμάνθειας και Λουσικών στο νέο σχολικό συγκρότημα.

Τα βοηθήματα για τους πληγέντες από τον ισχυρό σεισμό

1. Μοντέλο πυρόπληκτων

Σε ότι αφορά στο κρατικό βοήθημα των 3.000 ευρώ για τις πρώτες άμεσες ανάγκες των σεισμοπλήκτων, ισχύει για όσους έχασαν την πρώτη κατοικία τους και γενικώς  θα ισχύσει το μοντέλο των πυρόπληκτων που προβλέπει διαδικασίες-εξπρές. Εν προκειμένω όμως, θα απαιτηθούν περισσότερα δικαιολογητικά προκειμένου να αποφευχθούν τα «παρατράγουδα» του περασμένου καλοκαιριού.

Στα δικαιολογητικά (ταυτότητα, υπεύθυνη δήλωση), προστέθηκε η βεβαίωση του τοπικού δημάρχου ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι, καθώς και βεβαίωση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων από την οποία θα προκύπτει ότι το σπίτι τους κρίνεται πως δεν είναι κατοικήσιμο.

Παράλληλα, οι αιτήσεις θα κατατίθενται από την Πέμπτη σε μία μόνο τράπεζα, την Αγροτική.

Παράλληλα, θα χορηγηθεί αποζημίωση οικοσκευής 10.000 ευρώ, σε όσες οικογένειες τα σπίτια τους κατέρρευσαν ή κρίνονται κατεδαφιστέα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνική υπηρεσία στους αριθμούς 2611-100301-10, από τις 08.00 έως τις 22.00.

2. Το βοήθημα της ΚΕΔΚΕ

Διευκρινίσεις για το βοήθημα των 2.000 ευρώ, που θα αποδοθεί μέσω των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων Αχαΐας και Ηλείας, ανακοίνωσε η ΚΕΔΚΕ.

Βασική προϋπόθεση για την καταβολή του παραπάνω ποσού αποτελεί ότι, πρώτον, η κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς και δεύτερον, είναι η πρώτη και μόνιμη κατοικία της πληγείσας οικογένειας.

Το ποσό θα καταβληθεί στον κύριο ιδιοκτήτη της κατοικίας, ή, στην περίπτωση περισσοτέρων, σε αυτόν που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό συνιδιοκτησίας. Δηλαδή σε κάθε, ολοσχερώς, καταστραφείσα κατοικία αντιστοιχεί μία και μόνο αποζημίωση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν στα γραφεία των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των Νομών Αχαΐας και Ηλείας τα εξής απαραίτητα δικαιολογητικά στοιχεία:

· Έκθεση αυτοψίας των αρμοδίων οργάνων του Δήμου, της Νομαρχίας ή του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία αποφαίνεται ότι η κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς και χρήζει άμεσης κατεδάφισης.

· Βεβαίωση του αρμόδιου Δημάρχου (με βάση την πρόβλεψη του άρθρου 279 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα Ν.3463/2006) με την οποία να βεβαιώνεται ότι η ολοσχερώς καταστραφείσα οικοδομή αποτελεί τη μόνιμη και πρώτη κατοικία των κατοίκων που επλήγησαν και ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι αυτής.

· Αντίγραφο του Ε9 του έτους 2005 -ή μεταγενέστερο- από το οποίο να προκύπτει η κυριότητά του επί του καταστραφέντος ακινήτου.

 Η καταβολή των ενισχύσεων θα γίνεται από την Πέμπτη, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, με την υποβολή από τους δικαιούχους αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης.

Για την εξυπηρέτηση τους, οι σεισμόπληκτοι πρέπει να απευθύνονται:

Για το νομό Ηλείας, στον Τομέα Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (ΤΑΠ) Ηλείας

    ΤΑΠ ΠΥΡΓΟΥ

    Νέα Εθνική Οδός Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας

    Διεύθυνση Αγ. Γεωργίου 27100

    Τηλ. 26210 – 35960, 36398, 31462

    Fax: 26210 – 32824

Για το νομό Αχαΐας, στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Αχαΐας

    ΤΑΣ ΑΧΑΪΑΣ

    Καλαβρύτων 54-56 26442 Πάτρα

    Τηλ.: 2610 390010

 

Διαβάστε επίσης:

Χωριά …”φαντάσματα”, κάτοικοι σε απόγνωση – 11 Ιουνίου 2008, 07.30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης