Δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης μια δημοσιογράφο και άλλους επικριτές της κυβέρνησης, καθώς η αντιπολίτευση και διεθνείς παράγοντες κατηγορούν την κυβέρνηση του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι κλιμακώνει το κύμα καταστολής εις βάρος των αντιπάλων του καθεστώτος.

Η Ιρίνα Χάλιπ, συνεργάτιδα της εφημερίδας «Novaya Gazeta», που εδρεύει στη Μόσχα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή. Η ποινή, όμως, αφήνει στη Χάλιπ το περιθώριο να φροντίσει το ανήλικο παιδί της. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Χάλιπ διοργάνωσε και συμμετείχε σε μια παράνομη διαδήλωση την 19η Δεκεμβρίου του 2010 και ενεπλάκη σε επεισόδια βίας. Η ίδια αφέθηκε ελεύθερη μετά την ανακοίνωση της ποινής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις άνδρες που ήταν συγκατηγορούμενοι της Χάλιπ για συμμετοχή σε διαδηλώσεις χωρίς άδεια των αρχών καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης δύο ή τριών ετών. Είναι μέλη πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και απομακρύνθηκαν από την αίθουσα του δικαστηρίου φρουρούμενοι. Επίσης, δικαστήριο του Μινσκ καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών τον σύζυγο της Χάλιπ, Αντρέι Σανίκοφ, ο οποίος ήταν αντίπαλος του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς. Ο Σανίκοφ κατηγορήθηκε ότι διοργάνωσε διαδηλώσεις εναντίον του Λουκασένκο και ηγήθηκε επιθέσεων σε κρατικά κτήρια.

Οι Αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις εναντίον περίπου 30 ηγετών της αντιπολίτευσης και υποστηρικτών της που ήταν παρόντες στους δρόμους του Μινσκ, στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του Λουκασένκο στην προεδρία για τέταρτη θητεία. Μέχρι στιγμής, 24 άνθρωποι, περιλαμβανομένης της Χάλιπ, έχουν κριθεί ένοχοι για διάφορες κατηγορίες, βάσει μιας καταμέτρησης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Interfax. Στο μεταξύ, άλλες δίκες είναι ακόμα σε εξέλιξη. Διεθνείς παρατηρητές, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Η.Π.Α. είχαν αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών της 19ης Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί νοθείας, αλλά ο Λουκασένκο επιμένει ότι ήταν αδιάβλητες και η νίκη του δίκαιη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης