Τη Δευτέρα 02/06/08 συζητήθηκε στη Βουλή επερώτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τα δάση.
Είναι αίσχος και ντροπή το ότι από 300 βουλευτές μόνο 13 έως 15 παρευρέθησαν στη συζήτηση. Από αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία, γύρω στους 10, ανήκαν στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, δύο, τρεις της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Κιλτίδης και 1 -2 του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κανένας βουλευτής από άλλο κόμμα δεν καταδέχτηκε να παρουσιαστεί.
Και είναι αξιέπαινοι οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για την προσπάθειά τους.
Δυστυχώς, το δεύτερο αίσχος δεν είναι καθόλου μικρότερο από το πρώτο:
Προφανώς και αυτοί οι λίγοι που έκριναν σκόπιμο ή ήταν υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν, ήταν τόσο ανενημέρωτοι και απροετοίμαστοι, που η συζήτηση καταντούσε αντιπαράθεση αναμασημένων κοινοτοπιών. Η ίδια πάνω – κάτω συζήτηση θα μπορούσε να είχε γίνει οποιαδήποτε στιγμή μετά τον Αύγουστο.
Δεν ειπώθηκε λέξη για την περίφημη μελέτη αποκατάστασης πυροπλήκτων περιοχών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το ΕΘΙΑΓΕ κλπ, μεγέθους 3500 σελίδων περίπου, που εξακολουθεί να… βόσκει σε κάποια συρτάρια του «αρμόδιου» υπουργείου.
Δεν ειπώθηκε λέξη για τις θαυμάσιες μελέτες των φοιτητών και καθηγητών του ΕΜΠ, για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, που επισημαίνουν ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«…αναφέρθηκε στον τύπο ότι υπήρχαν από πριν προθέσεις, αγοράς μεγάλων εκτάσεων στις περιοχές που κάηκαν και οι αγοραπωλησίες δεν ήταν σύμφορες λόγω του δασικού τους χαρακτήρα. Αναφέρονται στο σημείο αυτό οι διάφορες πιέσεις αλλά και τα έργα αξιοποίησης, που γίνονταν στην Λίμνη Καϊάφα από επώνυμους εργολάβους και επιχειρηματίες. Σημειώνεται ότι υπάρχει σε εξέλιξη από καιρό συνεργασία με κορεάτικο όμιλο επενδυτών κ.α. »

 …είναι γνωστές οι ενέργειες του Δημάρχου Ζαχάρως, ο οποίος σε συνεργασία με την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου προσπάθησε να «αξιοποιήσει» τα παραλιακά φιλέτα, στρώνοντας το δρόμο σε επιχειρηματίες κάθε είδους …

Ελευθεροτυπία 08/09/07: «κοράκια πάνω από την καμένη γη», «επενδυτές εισαγωγής για τη Στροφυλιά»,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

05/06/07: (άρθρο γραμμένο πριν τις καταστροφές), «μετά τις φωτιές οι κερδοσκόποι»

 

Ριζοσπάστης 30/08/07:  «μπίζνες στα αποκαΐδια», «επενδυτικό όργιο για τα καμένα φιλέτα» 

02/09/07: «ανοίγουν δρόμους στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου» 

Ελευθεροτυπία 01/09/07: « μετά τις φωτιές οι κερδοσκόποι»

Ελευθεροτυπία 02/11/07, Ριζοσπάστης 17.10.2007, Ελεύθερος  Τύπος 21.01.94:  «υπέγραψαν το ξεπούλημα της Ζαχάρως»,

 

Ελευθεροτυπία 13/09/07: «οργή για το ξεπούλημα…»

Και σημειώνουν:

«…θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι και η αποδόμηση που γίνεται εδώ και μερικά χρόνια ως εντολή της ΕΕ των ελαιοκαλλιεργειών και των αμπελοκαλλιεργειών, και οι «οδηγίες αντικατάστασής τους με φαρμακευτικά ή αρωματικά φυτά και αβοκάντο» είναι «καινοτόμος δράση» (τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η ΕΕ)…
βλ. πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για την αμπελουργία με στόχο τη μείωση κατά 2.000.000 στρέμματα αμπελιών σε επίπεδο ΕΕ.

 

Ριζοσπάστης 21/12/07:  «Αποφάσεις εξαφάνισης της αμπελοκαλλιέργιας – ενώ σε ελληνικό επίπεδο έχει ήδη, σχεδόν εξαφανιστεί η καπνοκαλλιέργεια.

Ριζοσπάστης 15.7.2007:  «H τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 270.000 στρέμματα μόνο το 2007, το σκληρό σιτάρι κατά 2.500.000 στρέμματα το 2006 σε σχέση με το 2004, και συνεχίζεται η μείωση στην βιομηχανική ντομάτα,  τα πορτοκάλια, τη σταφίδα κ.α.»

Καταλήγοντας:

«…Αν λοιπόν δε στρώνουμε άθελά μας το χαλί σε τέτοιες καταστάσεις, θα πρέπει από την αρχή να εξειδικεύσουμε τους στόχους μας ακριβώς για να μην παρερμηνεύονται σε άλλες κατευθύνσεις, και να δίνουμε σαφώς το στίγμα των δικών μας θέσεων…»
www.arch.ntua.gr/pyroplikta

Δεν ειπώθηκε λέξη για τις διαπιστώσεις του παρατηρητήριου αποκατάστασης πυροπλήκτων περιοχών ότι ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα από πέρσι.
Αλλά και στον τομέα της προστασίας των δασών, που ήταν το κύριο θέμα – γιατί άραγε; Εκτός από τα δάση καίγονται και άνθρωποι στις μεγαπυρκαγιές – υπήρχαν απαράδεκτες ελλείψεις από όλους.
Δεν ειπώθηκε λέξη για το φαινόμενο των μεγαπυρκαγιών, τις καταστροφικές συνέπειές τους και τις συγκεκριμένες  συνθήκες που δημιούργησαν και θα ξαναδημιουργήσουν παρόμοιες πυρκαγιές σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Καμία σύνδεση με τις άλλες χώρες και την παγκοσμιότητα των μεγαπυρκαγιών τα τελευταία 10 – 20 χρόνια.
Επί πλέον, οι μέθοδοι της σύγχρονης τεχνολογίας είτε αγνοήθηκαν εντελώς είτε «κατακρεουργήθηκαν» κυριολεκτικά.
Αντί για τις δυνατότητες π.χ. του συστήματος envisat στην εκτίμηση κινδύνου, το συντονισμό της πυρόσβεσης και την παρακολούθηση και καταγραφή της αποκατάστασης, ακούσαμε κοινότοπες γενικολογίες, ρητορική και κάποια απίστευτα «μαργαριτάρια».
(Βλέπετε:
http://sat2.space.noa.gr/~sifakis/
http://www.esa.int/esaEO/SEMRBH9ATME_index_0.html
http://www.esa.int/esaEO/SEM25M808BE_index_0.html

12 December 2005
London is completely blanketed by the black plume of smoke from Europe’s worst peacetime fire in this Envisat image, taken within five hours of the blaze beginning.

A large forest fire that killed 11 people, took place in Guadalajara, Spain from the 16 to 19 July 2005. An estimation of burnt area was performed using the MERIS Full Resolution image acquired on the 24th of July 2005. A Matched Filtering analysis was applied on the layer stack obtained from the thirteen reflectance bands plus the Bottom of Atmosphere Vegetation Index (BOAVI) and Top of Atmosphere Vegetation Index (TOAVI) bands.

This Envisat MERIS image, acquired on 27 August 2007, shows the burnt areas left from the fires raging across Greece’s southern Peloponnese peninsula in the last few days.

World fire maps now available online in near-real time

 

24 May 2006
For a decade now, ESA satellites have been continuously surveying fires burning across the Earth’s surface. Worldwide fire maps based on this data are now available to users online in near-real time through ESA’s ATSR World Fire Atlas.
http://www.esa.int/esaEO/SEMRBH9ATME_index_0.html)

Έτσι, μάθαμε ότι οι ψηφιακοί χάρτες γίνονται «μέσα σε μια μέρα» με το … Google, ή «ένα αντίστοιχο σύστημα, όπου να μπορούμε να βλέπουμε και τις οδικές προσβάσεις»!! (Όπως σημειώνει και ο φίλος Νίκος Σηφάκης).
Ούτε λέξη, από καμιά κατεύθυνση, για τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).
Ούτε λέξη, από καμιά κατεύθυνση, για τη «χρυσή ευκαιρία» που έχει σήμερα η Ελλάδα, με άφθονες χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. για τη δημιουργία εθνικών βάσεων δεδομένων γης (εθνικό GIS, ψηφιακό δασολόγιο κλπ) και τη συνέχιση και επέκταση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), RISK-EOS, καθώς και την εκμετάλλευση άλλων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πχ EFFIS, GMES (Βλ. άρθρο με τίτλο «Σημαντικά συμπεράσματα για την αποφυγή πυρκαγιών», στη στήλη «Περιβάλλον» στο www.zougla.gr).

«Μάθαμε» ακόμα με έκπληξη ότι οι εικόνες από δορυφόρους «απαιτούν ένα χρόνο της τάξεως των πέντε έως έξι ωρών προκειμένου … να τύχουν επεξεργασίας και να διαβιβαστούν, μετά την επεξεργασία τους, προκειμένου να μπορούν να είναι εκμεταλλεύσιμες»

Και βέβαια «πληροφορηθήκαμε» ότι η χρήση εικόνων από στρατιωτικούς δορυφόρους θα ήταν δυνατή «αν επικρατούσε παγκόσμια ειρήνη»!!!
Κάπως θα πρέπει οι κ.κ. βουλευτές να ενημερωθούν ότι σήμερα οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, έχουν τη δυνατότητα, μεταξύ πολλών και σημαντικών άλλων, να παρέχουν εικόνες της εξέλιξης της πυρκαγιάς ανά 15 λεπτά, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο ότι αυτές οι εικόνες, όσο διαρκεί το πρόγραμμα RISK-EOS, είναι και εντελώς δωρεάν. Κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει ότι η τεχνολογία επιτρέπει σήμερα το σχηματισμό ψηφιακών χαρτών επικινδυνότητας στη φάση της πρόληψης, τη δημιουργία προβλέψεων και μοντέλων εξέλιξης της πυρκαγιάς στη φάση του συντονισμού της καταστολής και την αποτύπωση, χαρτογράφηση και παρακολούθηση των πυρόπληκτων περιοχών στη φάση της αποκατάστασης των καταστροφών. Σε όλα αυτά, σε συνδυασμό και με όλες τις άλλες διαθέσιμες τεχνολογίες και ειδικότητες, οι εικόνες της δορυφορικής τηλεπισκόπησης έχουν ουσιώδη και αναντικατάστατο ρόλο.
Και θα περίμενε κανείς ότι οι πατέρες του Έθνους θα γνώριζαν, όπως έχουν υποχρέωση, ότι οι σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί και σε ορισμένες, δυστυχώς μεμονωμένες περιπτώσεις (πχ Κέρκυρα, Όλυμπος), έχουν βρει και εφαρμογή, με την έγκριση και συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός επιστημόνων που ασχολούνται, αναπτύσσουν και προτείνουν σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις στα προβλήματα των δασικών πυρκαγιών.
Απλά, δεν υπάρχει επιστημονική μέθοδος για την διάτρηση της επιδερμίδας των απανταχού παχυδέρμων.

Γιάννης Μπακόπουλος
Μαθηματικός – Φυσικός
http://cag.dat.demokritos.gr/
http://us.f577.mail.yahoo.com/ym/Compose?To=ybak@dat.demokritos.gr
http://us.f577.mail.yahoo.com/ym/Compose?To=yannisbakopoulos@yahoo.com
+30 210 6549935
+30 210 6503062

Παντελής Παπαδόπουλος
Αστροφυσικός
Argelander Institute for Astronomy, University of Bonn.
Bonn, Germany
padeli@astro.uni-bonn.de

Γιώργος Παπαδόπουλος
Οικονομολόγος
george.c.papadopoulos@gmail.com
 

Θεοφάνης Ράπτης
Theophanes Raptis   
Physicist-Scientific Software Developer 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Division of Applied Technologies, R & D Unit   NCSR Demokritos  
Ag. Paraskevi, Attikh, Greece   
tel   : +30 210 6514544/6511020 (secr)  
mob   : +30 6938051028
http  ://cag.dat.demokritos.gr/raptis.php
e-mail:rtheo@dat.demokritos.gr /  t_raptis2005@yahoo.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης