Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.
Χημικές ουσίες και σύλληψη
Βασίλης: Καλησπέρα σας και πολλά συγχαρητήρια. Θα ήθελα να μάθω αν η εισπνοή καρκινογόνων ουσιών από δακρυγόνα ή άλλα αέρια που πετιούνται σε διαδηλώσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα γεννητικά όργανα ή να αυξήσει τις πιθανότητες γέννησης ενός παιδιού με κάποιο πρόβλημα υγείας, αν συλλάβει κάποια γυναίκα εκείνη την περίοδο. Επίσης, πόσος καιρός απαιτείται να έχει περάσει από την έκθεση σε χημικές ουσίες για να είναι ασφαλέστερη η σύλληψη;
Αγαπητέ,
Δεν είναι γνωστή η επίπτωση της βραχυχρόνιας έκθεσης σε αυτές τις ουσίες στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Επίσης δεν υπάρχουν περιστατικά που να έχουν δημοσιευθεί που να συνδέουν αυτά τα δύο.
Γενικά, δεδομένου ότι το ωάριο που πρόκειται να γονιμοποιηθεί στον τρέχοντα κύκλο έχει αρχίσει να προετοιμάζεται πριν τέσσερεις μήνες και το αντίστοιχο σπερματοζωάριο πριν τρείς (συνυπολογίζω ένα χρονικό περιθώριο ασφαλείας), θα ήταν λογικό να υποτεθεί ότι έξη μήνες θα ήταν υπεραρκετός χρόνος ασφαλείας για προγραμματισμό τεκνοποίησης.
Επειδή όμως η κάθε χημική ουσία είναι διαφορετική, θα ήταν επιστημονικά εγκυρότερο αν αναφέρατε συγκεκριμένες ουσίες, για να είναι δυνατόν να γίνει συγκεκριμένη έρευνα και να δοθεί πιο ειδική απάντηση.
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr