Τα ζευγάρια που κάνουν πάνω από δύο παιδιά «φέρονται απερίσκεπτα, δημιουργώντας ένα ασήκωτο βάρος για το περιβάλλον», σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής που ασχολείται με τα θέματα δημογραφικής ανάπτυξης στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο λόγος για τον Τζόναθον Πόριτ, πατέρα δύο παιδιών, που λέει ότι η μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού μέσω αντισύλληψης και αμβλώσεων, θα πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά των ζητημάτων περί της θέρμανσης του πλανήτη.
Το βρετανικό Γραφείο Εθνικής Στατιστικής λέει ότι ο πληθυσμός στο νησί είναι 61 εκατομμύρια άνθρωποι και θα φτάσει στα 70 εκατομμύρια το 2028, ενώ ο συνολικός πληθυσμός στον πλανήτη φτάνει τα 6.7 δισεκατομμύρια που θα γίνουν 9.2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.
Αυτό, συνδυάζεται με μελέτες που έδειξαν ότι κάθε νέο βρέφος στη Βρετανία πρόκειται, στη διάρκεια της ζωής του, να κάψει διοξείδιο του άνθρακα που αντιστοιχεί σε 2½ εκτάρια δάσους βελανιδιάς, όσο περίπου η διάσημη πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο.
Ο Πόριτ, λοιπόν, σημαίνει συναγερμό για τα θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και το συσχετισμό τους με τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον: «Δεν απολογούμαι που ζητάω από τους ανθρώπους να σκεφτούν το προσωπικό τους συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον πλανήτη και να πάρουν την απόφαση για το πόσα τέκνα είναι κατάλληλα για κάθε οικογένεια».