Δυνάμεις Ασφαλείας στην Ουγκάντα εκτόξευσαν χθες μέσω ειδικών οχημάτων ροζ μπογιά στους ηγέτες και μέλη της Αντιπολίτευσης στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την έναρξη πορείας διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της χώρας, Καμπάλα. Παράλληλα, άνδρες της Αστυνομίας προχώρησαν και στη σύλληψη του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Norbert Mao.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν όταν δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού έστησαν οδοφράγματα μπροστά στα όρια της πλατείας Συντάγματος σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τα μέλη και τους οπαδούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης να συγκεντρωθούν εκεί και στη συνέχεια να ξεκινήσουν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας. Επικεφαλής του συγκεντρωμένου πλήθους ήταν οι ηγέτες των κομμάτων της Αντιπολίτευσης τους οποίους προσπάθησαν αρχικά να αποθαρρύνουν με τη χρήση σκύλων. Τελικά όταν διαπίστωσαν ότι δεν έκαναν πίσω, χρησιμοποίησαν ροζ μπογιά η οποία εκτοξεύτηκε από ειδικά οχήματα.

«Δεν ξέρω τί είδους υγρό είναι αυτό και δεν ξέρω αν είναι βλαβερό ή όχι. Το σίγουρο είναι όμως ότι δεν είχαν κανένα δικαίωμα ούτε τους δόθηκε αφορμή για να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια», τόνισε ο Norbert Mao λίγο πριν συλληφθεί.

Η Αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για τις τεράστιες αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα, κατηγορώντας κυβερνητικά στελέχη για διαφθορά που έχει οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της οικονομικής εξαθλίωσης. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αγορά ρωσικών μαχητικών συνολικής αξίας 720 εκατ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα η πρωτεύουσα της χώρας, Καμπάλα, είχε συγκλονιστεί από αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας με τον Kizza Besigye, βασικό πολιτικό αντίπαλο του προέδρου της χώρας, Yoweri Museveni, να δέχεται πλαστική σφαίρα στον ώμο και μετά από λίγες ημέρες να πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τις αστυνομικές Αρχές τη στιγμή που ετοιμαζόταν να φύγει για το Ναϊρόμπι.

Ο πρόεδρος της χώρας, Yoweri Museveni, ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να θεσμοθετήσει έναν καινούριο νόμο με τον οποίο θα απαγορεύονται εντελώς οι διαδηλώσεις για έξι μήνες με τους παραβάτες να συλλαμβάνονται από τις Αρχές.

Διαβάστε επίσης: Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουγκάντα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Μαΐου 2011, 05:25

Παραμένει στην Κένυα

Εν τω μεταξύ ο Kizza Besigye παραμένει σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι όπου ακολουθεί θεραπεία για τα τραύματα που απέκτησε κατά τη διάρκεια των τεσσάρων συλλήψεών του σε διάστημα τριών εβδομάδων, την περίοδο που βρισκόταν στην Ουγκάντα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει κάποια επίσημη ημερομηνία επιστροφής του στη χώρα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα του Φεβρουαρίου, το οποίο ανέδειξε νικητή τον τωρινό πρόεδρο της χώρας, τονίζοντας ότι σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία.

Δείτε το video…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης