Η κυρία Μαρία από τη Βέροια είδε κι απόειδε από τις συνταγές που γράφουμε και είπε να μας στείλει κι εκείνη μια καταπληκτική συνταγή.
Επειδή έτυχε να δοκιμάσω ένα έχω να πω: απλά φανταστικό!
Ζύμη για λουκανοπιτάκια, τυροπιτάκια αλλά και με γέμιση ζαμπόν τυρί που τα παιδιά θα ξετρελαθούν. Μπορούν να φαγωθούν όλες τις ώρες της μέρας για να μη σας πω ότι και τη νύχτα που υπάρχουν οι γνωστές λιγουρίτσες είναι ότι πρέπει.
Μολύβι και χαρτί ανά χείρας λοιπόν και βάλτε το φούρνο να ζεσταίνει.
Υλικά για τη ζύμη:
- 1 κουταλάκι της σούπας φρέσκια μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
- 4 αυγά
- 1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
- Μισό βιτάμ
- 400 γρ. τυρί φέτα ή 300 γρ. ζαμπόν και τυρί ή λουκανικάκια.
- 9 φλιτζάνια αλεύρι
Παρασκευή:
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το γάλα, ¾ φλιτζανιού αλεύρι( η ζύμη να είναι νερουλή) και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες για να φουσκώσει.
Όταν φουσκώσει ρίχνουμε ένα φλιτζάνι καλαμποκέλαιο, 1 αυγό ολόκληρο και τα ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε 6-7 φλιτζάνια αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 στρογγυλά κομμάτια ( μπαλίτσες).
Ανοίγουμε το καθένα σε κύκλο και το χωρίζουμε σε 8 τρίγωνα κομμάτια. Βάζουμε το μείγμα της αρεσκείας μας, κλείνω τα πλαϊνά και το τυλίγουμε.
Αλείφουμε το ταψί με μισό βιτάμ και τα τυροπιτάκια με ένα κρόκο αυγού. Ψήνουμε στους 250Ο για 20-30 λεπτά.
Στο μείγμα για το τυρί προσθέτουμε 2 αυγά και τη φέτα.
Είναι απλά τέλεια. Δεν θα χορταίνετε να τα τρώτε! Καλή επιτυχία!