Κάποτε η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν η χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στη Δυτική Αφρική. Ωστόσο η πολιτική κρίση που ξέσπασε τα τελευταία χρόνια οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Η πόλωση μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της εξουσίας, Alassane Ouattara και Laurent Gbagbo, προκάλεσε ένοπλες συγκρούσεις οι οποίες κορυφώθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου με την τελική αντεπίθεση των δυνάμεων του Ouattara και τη σύλληψη του Gbagbo στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, Αμπιτζάν. Από εκείνη την ημέρα η χώρα προσπαθεί να μπεί στον «δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας» και να «επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς», όπως είχε δηλώσει σε δημόσιο διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας.

Πριν τρεις ημέρες, δόθηκε εντολή για το άνοιγμα των τραπεζών ύστερα από σχεδόν 10 μήνες με χιλιάδες κατοίκους να στήνονται στην ουρά για να παραλάβουν «αναδρομικούς» μισθούς, συντάξεις και να «βγάλουν» χρήματα προκειμένου να αγοράσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Το κλείσιμο του τραπεζικού συστήματος είχε προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα με αρκετές οικογένειες να φθάνουν στα όρια της εξαθλίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα φροντίσω την οικογένειά μου η οποία υπέφερε τουλάχιστον για δύο μήνες, χωρίς να έχει αρκετή τροφή. Θα φροντίσω να επιστρέψουν τα παιδιά μου πίσω στο σχολείο», δήλωσε ένας από τους κατοίκους που περίμενε υπομονετικά στην ουρά.

Η επανέναρξη του τραπεζικού συστήματος αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάκαμψη της οικονομίας καθώς μέσω αυτού πληρώνονται οι τελωνειακοί δασμοί του κακάο, του κυριότερου εξαγώγιμου προϊόντος της Ακτής Ελεφαντοστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης