Η υποκατάσταση της χαμηλής τεστοστερόνης βοηθά τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 να ζουν περισσότερο

Μία νέα μελέτη σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 δείχνει ότι όσοι από αυτούς έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης πιθανώς ζουν λιγότερο, εκτός αν υποκαταστήσει κανείς φαρμακευτικά τη χαμηλή τεστοστερόνη τους.

Η ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Sheffield κου Hugh Jones μελέτησε 587 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που είχαν είτε φυσιολογική είτε χαμηλή τεστοστερόνη αίματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες με χαμηλές τιμές τεστοστερόνης που δεν λάμβαναν θεραπεία υποκατάστασης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν μέσα σε διάστημα έξι ετών, σε σύγκριση με αυτούς που εμφάνιζαν φυσιολογική τεστοστερόνη (20% έναντι 9%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θνητότητα για το ίδιο χρονικό διάστημα των ασθενών που είχαν χαμηλή τεστοστερόνη αλλά λάμβαναν θεραπεία υποκατάστασης ήταν της τάξεως του 8,6%. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η υποκατάσταση της τεστοστερόνης που λείπει από τον οργανισμό βοηθά τους διαβητικούς άνδρες να ζουν περισσότερο.

Ο κος Jones, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, τα χαρακτήρισε εντυπωσιακά, γιατί καταδεικνύουν συγχρόνως τις συνέπειες της χαμηλής τεστοστερόνης σε διαβητικούς άνδρες αλλά και τα οφέλη που μπορούν να έχουν αν η ορμόνη αυτή υποκατασταθεί σωστά. «Γνωρίζουμε» καταλήγει «ότι τέτοιοι ασθενείς έχουν πολύ συχνά χαμηλή τεστοστερόνη και είναι σημαντικό να μελετηθούν οι επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο αυτό στην υγεία τους».

Σε μία δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα, η ομάδα του κου Jones βρήκε ότι η χαμηλή τεστοστερόνη και η στυτική δυσλειτουργία σχετίζονται και οι δύο με χαμηλή ποιότητα ζωής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα έγινε με χρήση ερωτηματολογίων που αξιολογούσαν το πώς βλέπουν οι ίδιοι οι ασθενείς την κατάσταση της υγείας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους 356 άνδρες που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα η ποιότητα ζωής τους φάνηκε να επιδεινώνεται όσο τα επίπεδα της τεστοστερόνης έπεφταν. Επίσης, σε άλλους 126 ασθενείς η ύπαρξη διαταραχών στη στυτική λειτουργία βρέθηκε να συνυπάρχει με χαμηλή ποιότητα ζωής, δυσκολία ακόμη και σε καθημερινές δραστηριότητες και αλλαγές στην κοινωνική τους ζωή. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι χαμηλές τιμές τεστοστερόνης και η στυτική δυσλειτουργία, ακόμη κι αν δεν συνυπάρχουν, σχετίζονται και οι δύο με κακή ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με τον κο Jones, το επόμενο βήμα στην έρευνά του θα είναι να αποδείξει ότι η υποκατάσταση τεστοστερόνης μπορεί να βοηθήσει και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανδρών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: medicalnewstoday


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης