Περνά στα… μικρά των ειδήσεων, αλλά μελλοντικά θα μετρήσει πολύ στο πεδίο της αμερικανορωσικής διαμάχης, για την αλλαγή των γεωπολιτικών δεδομένων στην κεντρική Ασία.

Η κυβέρνηση του Κιργιστάν κατέθεσε νομοσχέδιο προς ψήφιση, στο κοινοβούλιο της χώρας, ζητώντας το κλείσιμο της μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, στο Μανάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα προσχέδιο νόμου για τον τερματισμό της συμφωνίας, σχετικά με την αμερικανική αεροπορική βάση κατατέθηκε στο κοινοβούλιο», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, για να συμπληρώσει ότι είναι πλέον θέμα της Βουλής, αν θα κλείσει ή όχι η βάση.

Η αμερικανική πλευρά ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε το γεγονός, ανακοινώνοντας απλώς, ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Κιργιστάν σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής αεροπορικής βάσης.

Οι αμερικανοί απλώς αναφέρουν ότι δεν έχουν λάβει επίσημη ειδοποίηση για το κλείσιμό της βάσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη στρατιωτική βάση υποστηρίζει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και είναι η μόνη αμερικανική βάση στην κεντρική Ασία.

Το θέμα πάντως είναι σοβαρό, με τον πρόεδρο του Κιργιστάν Kurmanbek Bakiyev να δηλώνει ευθαρσώς πως η αμερικανική αεροπορική βάση στο Μανάς «θα κλείσει».

Αν η βάση κλείσει θα είναι μια σημαντική νίκη για τη Ρωσία, που θα επιβεβαιώσει την πεποίθηση που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο, ότι αναβιώνει η επιρροή της σε όλες τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Και το Κιργιστάν είναι μια πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.

Ήδη η Μόσχα στην επιχειρούμενη προσπάθειά της να αλλάξει τα δεδομένα, στο μαλακό της υπογάστριο, υποσχέθηκε οικονομική ενίσχυση στην κυβέρνηση Bakiyev, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης