Η εκτίναξη της τιμής της αμόλυβδης αλλά και το τσουχτερό αντίτιμο των διοδίων συνέτειναν στην πληρότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα οποία επιστρατεύουν έκτακτα δρομολόγια, για να αντιμετωπίσουν τη μαζική έξοδο χιλιάδων πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα, εν όψει του Πάσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Μεγάλη Παρασκευή, στις μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αττικής αναμένεται να προστεθούν συνολικά επιπλέον 120 δρομολόγια προς διαφόρους προορισμούς, με την πληρότητα να ξεπερνά το 90%.

Παράλληλα, σε ποσοστό 100% διαμορφώνεται η πληρότητα και στα ΚΤΕΛ του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου επιπλέον 17 δρομολόγια προστέθηκαν για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του Ο.Σ.Ε. ήδη από τη Μεγάλη Πέμπτη η χωρητικότητα των απλών αμαξοστοιχιών έχει ενισχυθεί κατά 15%., ενώ, σύμφωνα με τον Οργανισμό, η πληρότητα στα δρομολόγια αγγίζει το 90%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, Από το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης μέχρι και σήμερα στις 10:00 από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας πέρασαν 78.000 αυτοκίνητα, ενώ από την Ε.Ο Αθηνών – Πατρών 97.000 αυτοκίνητα. Ωστόσο, σε αυτά, δεν υπολογίζονται τα αυτοκίνητα που πέρασαν κατά τις ώρες που τα διόδια ήταν ανοιχτά.

Σε ό,τι αφορά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

-Πειραιας 24 δρομολόγια 31.171 επιβάτες

-Αργοσαρωνικού 54 δρομολόγια 9.415 επιβάτες

-Ραφήνα 17 δρομολόγια 8.500 επιβάτες

-Λαύριο 7 δρομολογια 2.553 επιβάτες

Βενζίνη και διόδια «καίνε» τους ταξιδιώτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στο 1,708 ευρώ το λίτρο, μετά τις αυξήσεις των διεθνών τιμών που μετακυλίονται στην εσωτερική αγορά.

Όσοι ταξιδέψουν λόγω Πάσχα στα νησιά θα επιβαρυνθούν με τις υψηλότερες τιμές, καθώς Κρήτη, Επτάνησα και Δωδεκάνησα είναι οι ακριβότερες περιοχές της χώρας, με τιμές που κλιμακώνονται έως 1,899 ευρώ.

Αντίθετα, στα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφονται οι χαμηλότερες τιμές, από 1,617 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για τους ταξιδιώτες του Πάσχα αφορά κυρίως στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά, εάν κάποιος σκοπεύει να ταξιδέψει οδικώς, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί: σε ένα αυτοκίνητο μέσου κυβισμού, το συγκεκριμένο δρομολόγιο μετ’ επιστροφής κοστίζει συνολικά 140 ευρώ σε βενζίνη. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τα κόμιστρα των διοδίων, τα οποία αγγίζουν συνολικά τα 47,2 ευρώ (23,6€ + 23,6€), τότε μιλάμε για ένα κόστος που φθάνει τα 187,2 ευρώ.

Σε επίπεδα 2010 οι τιμές του οβελία και της… λαμπάδας

Κι ενώ η κρίση φαίνεται πως δυσχεραίνει το Πάσχα των Ελλήνων, οι κρεοπώλες στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας αλλά και στην αγορά της Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη διατήρησαν στα περσινά επίπεδα τις τιμές των αμνοεριφίων.

Ενδεικτικά, στη Βαρβάκειο, τα ντόπια αρνιά και κατσίκια πωλούνται στα 8-11 ευρώ το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία φθάνουν τα 13 ευρώ το κιλό. Βρίσκει κανείς μεγαλύτερα με 6-8 ευρώ και εισαγωγής στα 8,5 ευρώ το κιλό, ενώ τα εντόσθια πωλούνται ως επί το πλείστον στα 5-6 ευρώ το κιλό και οι συκωταριές στα 6-7 ευρώ.

Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, η τιμή των εγχώριων αρνιών και κατσικιών κυμαίνεται στα 8 με 8,50 ευρώ το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία φθάνει στα 10 με 11 ευρώ το κιλό.

Κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ. αλλά και του Σ.Δ.Ο.Ε., σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να αποτραπούν οι προσπάθειες κάποιων επιτηδείων είτε να διοχετεύσουν στην ελληνική αγορά ακατάλληλα κρέατα είτε να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των καταναλωτών.

Παράλληλα, σε τιμές-φωτιά πωλούνται φέτος οι πασχαλινές λαμπάδες. Η τιμοληψία της Ε.Σ.Ε.Ε. έδειξε ότι οι απλές λαμπάδες διατίθενται στα πολυκαταστήματα από 7,90 έως 15 ευρώ.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στα είδη ζαχαροπλαστικής, τα σοκολατένια αυγά πωλούνται από 4 έως 17 ευρώ, ενώ τα τσουρέκια πωλούνται κατά μέσο όρο περίπου στα περσινά επίπεδα και δεν ξεπερνούν στα ζαχαροπλαστεία τα 12,50 ευρώ το κιλό, ενώ στα σούπερ μάρκετ φθάνουν τα 6 ευρώ το κιλό.

Γεμάτα τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες εν όψει Πάσχα

Πληρότητα, που ξεπερνά ακόμη και το 70%, καταγράφουν ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια στους κλασικούς τουριστικούς προορισμούς.

Εξαιτίας της κρίσης, οι επαγγελματίες του κλάδου προσφέρουν δελεαστικά πακέτα για τις πασχαλινές διακοπές, ρίχνοντας τις τιμές σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και πάνω από το 35%.

Ενδεικτικά, στο ορεινό Νυμφαίο της Φλώρινας η τιμή ενός δίκλινου δωματίου σε παραδοσιακό ξενώνα με πρωινό φθάνει τα 60 ευρώ τη βραδιά.

Στην Αράχωβα, οι ξενοδόχοι προσφέρουν πακέτα τριημέρου ακόμη και με το αναστάσιμο δείπνο. Ενδεικτικά, η τιμή ενός δίκλινου δωματίου για το τριήμερο Μ. Παρασκευής – Μ. Σαββάτου και Κυριακής Πάσχα αγγίζει τα 180 ευρώ.

Αντίστοιχα, η τιμή δωματίου στους παραδοσιακούς ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής δεν ξεπερνά τα 70 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης