Καταδικάστηκε η Τουρκία από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ για την εν ψυχρώ δολοφονία και την σύληση του πτώματος της Γερμανίδας Αντρέα Βολφ, η οποία είχε ενταχθεί στις δυνάμεις των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Η κοινωνιολόγος Αντρέα Βολφ, που έφερε το κουρδικό ψευδώνυμο Ροναχί, συνελήφθη αιχμάλωτη μετά από σφοδρή μάχη με τον τουρκικό στρατό, στις 17 Οκτωβρίου 1998, εκτελέστηκε εν ψυχρώ από Τούρκο αξιωματικό και στην συνέχεια στρατιώτες της έκοψαν τα στήθη και πυροβόλησαν τα γεννητικά της όργανα, όπως κατήγγειλαν αυτόπτες μάρτυρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί χρόνια η τουρκική πλευρά αρνιόταν κατηγορηματικά το γεγονός, όπως διαψεύστηκε όταν τα λείψανα της Α. Βόλφ βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Τσατάκ της επαρχίας Βαν.

Η συγκλονιστική μαρτυρία

Την σκηνή της δολοφονίας παρακολούθησαν 4 Κούρδοι αντάρτες που κατόρθωσαν να διασωθούν κρυμμένοι σε μία σπηλιά. Ο αντάρτης Βελάτ που κατάφερε να διασωθεί περιγράφει τις τελευταίες στιγμές της Α. Βολφ : «Όταν βγήκε έξω η Ρόναχι ακούστηκε η φωνή ενός διοικητή που έλεγε : Υπάρχει εδώ μια ξανθιά πουτάνα. Πείτε ποιανού κράτους πολίτης είναι αυτή η πουτάνα; Τότε η σύντροφος Ρόναχι άρχισε να μιλάει : «Είμαι μια διεθνίστρια, μια σοσιαλίστρια. Και είμαι εδώ επειδή αυτά είδα στο ΠΚΚ. Είμαι μια Γερμανίδα πολίτης που εντάχθηκε στο PKK». Ο αξιωματικός της απάντησε λέγοντας πως «Στην Γερμανία έχει πολλές πουτάνες και εσύ είσαι μια από αυτές». Η Ρόναχι αντέδρασε λέγοντας του : «Εσείς είστε ζώα». Μετά από σύντομο διάστημα ακούστηκε μια ριπή, και μετά δεν ακούστηκε ξανά η φωνή της Ρόναχι».

Ο αντάρτης Χουρσίτ που επίσης διασώθηκε, διηγείται: «ο εχθρός είχε συγκεντρώσει τα πτώματα των συντρόφων μας σε ένα σημείο. Κάποιοι ήταν ξεχωριστά. Το πτώμα του συντρόφου Καμουράν το είχαν κάψει. Το πτώμα της Ρόναχι ήταν ξεχωριστά από τα άλλα και γυμνό. Οι εχθροί είχαν «παίξει» με το πτώμα της συντρόφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τις αναφορές και των 4 ανταρτών, οι στρατιώτες βασάνισαν το πτώμα της Αντρέα Βολφ. Ο Βελάτ Γιλμάζ στην αναφορά του, περιγράφει ως εξής τα βασανιστήρια που έγιναν στην Ρόναχι : Όταν βγήκα έξω ήταν μια ώρα πριν το βράδυ. Ο εχθρός είχε κάψει το πτώμα του συντρόφου Καμουράν. Είχαν κόψει το κεφάλι του συντρόφου Αγκίρι. 10 μέτρα πιο πέρα κείτονταν το γυμνό πτώμα της συντρόφου Ρονάχι (Αντρέα Βολφ) από το οποίο είχαν κόψει τα στήθη. Την είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι και στα γεννητικά της όργανα. Εκείνη τη στιγμή ακουγόταν η φωνή ενός τραυματισμένου συντρόφου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης