Χρειάστηκε να περάσουν δύο ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά οι αγρότες της Κρήτης, χρειάστηκε να πέσουν… τόνοι δακρυγόνων και χημικών και να μετατραπεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σε «πεδίο μάχης» για να ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ. Όρος, που είχαν θέσει από τις 10:00 το πρωί της Τρίτης οι αγρότες της Κρήτης για να επιστρέψουν στο νησί τους.
Λίγο μετά τις 14:30 χθες, οι κλούβες των ΜΑΤ άρχισαν να αποχωρούν από την είσοδο του λιμανιού.
Μετά και αυτή την εξέλιξη, οι αγρότες επιβιβάσθηκαν σε πλοία που είχαν ναυλώσει και αναχώρησαν για την Κρήτη.
Πεδίο μάχης χθες το λιμάνι
Από τις 8:00 το πρωί, η κατάσταση στο λιμάνι ήταν ανεξέλεγκτη, με τους άνδρες των ΜΑΤ να προβαίνουν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, χημικών, αλλά και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, έχοντας ως προφανή στόχο να διαλύσουν τους αγρότες.
Το μόνο που πέτυχαν όμως, ήταν να κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική και να εξοργίσουν ακόμη περισσότερο τους Κρητικούς.
Στις 13:30, με νέα ανακοίνωσή της, η συντονιστική επιτροπή των αγροτών της Κρήτης ανέφερε ότι εφόσον φύγουν τα ΜΑΤ από το λιμάνι του Πειραιά –και μόνο τότε- θα επικοινωνήσουν με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και θα ναυλώσουν πλοία για να επιστρέψουν στην Κρήτη.
Νωρίτερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει την συμπαράστασή της στις αγροτικές κινητοποιήσεις και καλεί την κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με τους αγρότες, γιατί «το λιμάνι είναι καθρέφτης της χώρας»…
Από τις 10:30 το πρωί, μετά την πρώτη συνεδρίαση, η συντονιστική επιτροπή των αγροτών αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Οι αγρότες ζήτησαν βουλευτές όλων των κομμάτων να μεταβούν στον Πειραιά για να τους επιδώσουν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους και βέβαια απαιτούν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ.
Ο πρώτος που επισκέφτηκε το λιμάνι, ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους και κατέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση που κρατάει από χθες το πρωί απέναντι στους αγρότες. Αργότερα, στο λιμάνι πήγαν ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας και ο Π. Λαφαζάνης.
Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου καταθέτει ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας για παράνομη παρουσία των ΜΑΤ μέσα στο λιμάνι.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με γραπτή ανακοίνωσή του από τις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «σε όλες τις επαφές μου στις Βρυξέλλες δίνω τη μάχη για το καλύτερο δυνατό της ελληνικής γεωργίας».
Για το ζήτημα των αγροτών της Κρήτης ο υπουργός, λέει ότι: «οι εκπρόσωποι αγροτών από την Κρήτη, μαζί με βουλευτές, νομάρχες και άλλους παράγοντες της Μεγαλονήσου συμμετείχαν, από τους πρώτους, στον ανοιχτό διάλογο που πραγματοποιήσαμε, τόσο στην πολύωρη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου, όσο και σε άλλες επιμέρους συνεργασίες κατά τις επόμενες ημέρες… στο πακέτο των 500 εκ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα ανάλογα προϊόντα της Κρήτης για τα οποία θα χορηγηθούν αποζημιώσεις ανάλογες με εκείνες όλων των άλλων ελλήνων αγροτών. Δεν είναι ακριβές ότι τα προϊόντα της Κρήτης έχουν παραληφθεί», τόνισε ο κ. Χατζηγάκης.
Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ
Οι εικόνες της σύγκρουσης αγροτών της Κρήτης με τα ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά έκαναν το γύρο του κόσμου, με κάποια από τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα να μεταδίδουν εκτεταμένα ρεπορτάζ.
«Περίπου 500 αγρότες που έφθασαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας από το νησί της Κρήτης τη Δευτέρα, ενώθηκαν με άλλους συναδέλφους τους που ήρθαν με καράβια νωρίς το πρωί της Τρίτης, για να διαδηλώσουν κατά των χαμηλών τιμών παραγωγής και των επιχορηγήσεων», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Reuters.
Με τίτλο «Οι Έλληνες αγρότες συγκρούονται με την Αστυνομία στον Πειραιά», η βρετανική εφημερίδα Guardian, μεταδίδει ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές, που ήθελαν να πάνε με τα τρακτέρ τους και άλλα αγροτικά οχήματα έξω από το Υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα».
Η αμερικανική εφημερίδα New York Times, σχολιάζει ότι η «κοινωνική αναταραχή αυξάνεται στην Ελλάδα, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή παλεύει να ανακτήσει την αξιοπιστία του ύστερα από τις μαθητικές διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου». Ακόμα το έγκυρο φύλλο των ΗΠΑ, αναφέρει ότι ενώ οι αγρότες της Κρήτης ήταν στην Αθήνα, ο υπουργός Γεωργίας, Σωτήρης Χατζηγάκης, ήταν στις Βρυξέλλες για να συζητήσει αν το σχέδιο βοήθειας (που έδωσε η κυβέρνηση)παραβίασε τους κανόνες των επιχορηγήσεων της ΕΕ».
(Πρώτη καταχώρηση: 02 Φεβρουαρίου, 05:54)