Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το κλειστό γυμναστήριο «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας, λίγο πριν από την έναρξη του τελικού κυπέλου βόλεϊ μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, γεγονός που προκάλεσε την αναβολή του αγώνα.

Αυτήν την φορά τα επεισόδια ξέσπασαν εντός του κλειστού, όταν 50 οπαδοί φορώντας κράνη κινήθηκαν προς την εξέδρα που φιλοξενούνταν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να αρχίσουν άγριες συμπλοκές. Οι «πράσινοι» θέλοντας να προφυλαχθούν κινήθηκαν προς τα δημοσιογραφικά θεωρεία, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οι εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης που είχε αναλάβει τη μετάδοση του αγώνα. Η αστυνομία απουσίαζε από το κλειστό γυμναστήριο και όταν επενέβη ήταν πλέον αργά. Ωστόσο, τα ΜΑΤ προχώρησαν σε δύο συλλήψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες υπήρξαν τραυματισμοί φιλάθλων, ενώ μέχρι και αυτήν την στιγμή το παιχνίδι δεν έχει ξεκινήσει καθώς η ομάδα του Παναθηναϊκού αρνείται να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο ακόμα και αν εκκενωθεί το γυμναστήριο.

Σε πρώτη φάση έχει ζητηθεί να εκκενωθούν οι εξέδρες, αλλά ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε και η αστυνομία ανέλαβαν την εκκένωση του γηπέδου. O πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Στέλιος Προσαλίκας είπε ότι ο Παναθηναϊκός δεν βγαίνει στο γήπεδο ούτε αν εκκενωθεί το γήπεδο, ενώ ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Γιάννης Συγγελίδης εγγυήθηκε την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Έτσι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μία ώρα και εικοσιπέντε λεπτά μετά την επίσημη ώρα έναρξης του αγώνα δήλωσε ότι το παιχνίδι αναβάλλεται και απόφαση για την τύχη του αγώνα θα παρθεί τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση της ΕΟΠΕ

«Η επικρατούσα κατάσταση στις κερκίδες και τα γεγονότα που προηγήθηκαν (επίθεση φιλάθλων του ΟΣΦΠ σε φιλάθλους του ΠΑΟ, ρίψη κροτίδων και αντικειμένων και τις εν γένει έκρυθμης κατάστασης) και αφού συμμετείχε σε διαρκείς συσκέψεις επί μιάμιση ώρα με τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, τους επικεφαλείς των ομάδων και του προέδρου της ΕΟΠΕ, συνέναισε στην απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΟΠΕ, δηλαδή να μη διεξαχθεί ο αγώνας, να αναβληθεί και να παραπεμθεί η τύχη του στο ΔΣ της ΕΟΠΕ για σχετική απόφαση, προκειμένου να αποφευχθούν τα περαιτέρω επεισόδια, ακόμα και με κίνδυνο απώλειας ζωών. Οι ενστάσεις τόσο του ΠΑΟ όσο και του ΟΣΦΠ απορρίπτονται».

Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού

«Εκπληκτοι παρακολουθούμε τα συμβαίνοντα στο φάιναλ-8 του κυπέλλου Ελλάδας στο βόλεϊ Ανδρών. Παρακολουθούμε την κωμωδία στην οποία πρωταγωνιστούν η Αστυνομία της Πάτρας, η ΕΟΠΕ και ο Παναθηναϊκός, η οποία είναι δυστυχώς τραγωδία για το ελληνικό βόλεϊ. Η αστυνομία έδειξε απίστευτη ανεπάρκεια να εξασφαλίσει, ως έχει καθήκον, ομαλές συνθήκες για τη διεξαγωγή των αγώνων της διοργάνωσης.

Η ΕΟΠΕ και ο πρόεδρος της δεν διαθέτουν την παραμικρή δυνατότητα να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται με ευθύνη τους οι κανονισμοί διεξαγωγής αγώνων του αθλήματος. Ο Παναθηναϊκός εκτιμώντας προφανώς ότι δεν τον συμφέρει αγωνιστικά να διεξαχθεί ο τελικός της διοργάνωσης, αρνήθηκε να αγωνιστεί τη στιγμή που η αστυνομία εγγυήθηκε τη διεξαγωγή του.

Αποκορύφωμα της πρωτοφανούς στάσης του Παναθηναϊκού είναι ότι ενώ αρνήθηκε να αγωνιστεί, ζητάει να του απονεμηθεί το κύπελλο. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ τους αφήνει για όλα αυτά στην κρίση των φιλάθλων. Παράλληλα ενημερώνει τους φιλάθλους ότι υπέβαλε ένσταση για να κατοχυρωθεί ο αγώνας υπέρ του, αφού μάταια οι βολεϊμπολίστες του περίμεναν περίπου δύο ώρες τους αντιπάλους τους στον αγωνιστικό χώρο. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης έκανε στο ακέραιο ότι του αναλογούσε για να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί ομαλά αυτή. Δυστυχώς ήταν μόνος».

Το Κύπελλο του βόλεϊ έπαθλο της μανίας των αδιόρθωτων χούλιγκαν…

Του Γιώργου Αρκουλή

Άραγε πόσο δυσάρεστα νοιώθουν Αστυνομία, Πολιτεία, ΕΟΠΕ και φυσικά οι διοικήσεις των δύο πιο ιστορικών συλλόγων της χώρας με τα «νέα» που έφτασαν από την Πάτρα, που τινάζουν τη διοργάνωση του Κυπέλλου στον αέρα; Το ρεπορτάζ:

Το Σάββατο απόγευμα (ημέρα πρόκρισης Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού) οι ταραξίες των δύο ομάδων τα έκαναν «γυαλιά – καρφιά» έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Δ. Τόφαλος», με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητα, μαγαζιά, να τραυματιστούν αρκετοί και βέβαια να γίνουν κάποιες συλλήψεις. Μετά από αυτή την τριτοκοσμική συμπεριφορά, θα περίμενε κάποιος ή την εκτόνωση (με την αστυνομική δύναμη να αναλάβει επιτέλους τον ρόλο της) ή «τα χειρότερα».

Προέκυψαν τα χειρότερα, λοιπόν, με σοβαρότατα επεισόδια, όπως ενημερωθήκατε με είδηση στη «Zougla» νωρίς. Μόνο που αυτή – τη δεύτερη – φορά, οι αλητείες προέκυψαν μέσα στο κλειστό γυμναστήριο, με διαφορετικό μενού: αντί καταστροφές, απλά βίαιες συμπλοκές μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.

Η ομάδα του Παναθηναϊκού, με εντολή του προέδρου του ΓΣ ΠΑΟ Θανάση Γιαννακόπουλου, έμεινε στο αποδυτήριο, ζητώντας από τους παράγοντες της Ομοσπονδίας και τους επιτρόπους του ΔΣ του σταδίου την εκκένωση της κερκίδας.

Ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων, με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού ΣΦΠ Γιάννη Συγγελίδη να εγγυάται προσωπικά (!) την ομαλή διεξαγωγή του τελικού.

Αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός μέσω του μάνατζερ του τμήματος βόλεϊ Τάσου Τεντζέρη επανέλαβε την άρνηση του αγώνα, επιμένοντας να γίνει ο τελικός σε άδειο γήπεδο.

Τον λόγο είχε, πλέον, η Αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στο «Τόφαλος». Ο επικεφαλής με συνοπτικές διαδικασίες προσπάθησε να ηρεμήσει τα πράγματα αναφέροντας ότι «μπορεί να γίνει το ματς», όμως φαίνεται πως η ευθύνη την οποία αναλάμβανε δεν έπεισε τους «πράσινους».

Μετά από την τελική σύσκεψη (και με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Προσαλίκα παρόντα) ο αγώνας ματαιώθηκε. Εννοείται για τον φόβο σοβαρότερων επεισοδίων.

Και τώρα τι γίνεται;

Σύμφωνα με απόφαση της πενταμελούς εκτελεστικής Επιτροπής του φετινού τελικού Κυπέλλου Ελλάδας, ο αγώνας θα διεξαχθεί σε ημερομηνία που θα αποφασίσει σε έκτακτη συνεδρίαση η Ομοσπονδία, κατά πάσα βεβαιότητα σε γήπεδο άλλης πόλης.

Σε απλά ελληνικά, θα συμβεί το αυτονόητο (που οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας δεν κατάφεραν να προβλέψουν, παρά το «βεβαρημένο» πρόσφατο παρελθόν των χούλιγκαν Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού).

Και είναι ειλικρινά κρίμα να συμβούν όσα συνέβησαν, αφού η επιλογή του γηπέδου της Πάτρας αποτελούσε «βούτυρο στο ψωμί» για κάθε αποφασισμένο για δράση ταραξία.

Αργά το βράδυ αναμενόταν ειδικό ανακοινωθέν από την Αστυνομία και το Νοσοκομείο του Ρίου με τα αποτελέσματα τόσο των συλλήψεων, όσο και της πορείας των τραυματιών.

Και πάλι κρίμα!

(Πρώτη καταχώρηση, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, 17:39)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης