Τεταμένο κλίμα επικρατεί στις σχέσεις της Ιταλίας και της Τυνησίας για το κύμα μεταναστών που δέχεται η χώρα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και δη το νότιο κομμάτι της.

Ήδη στο νησί της Λαμπεντούζα επικρατεί μεγάλη ένταση εδώ και ημέρες, με τους κατοίκους να προσπαθούν να αποκλείσουν την είσοδο του λιμανιού με τα ίδια τα πλεούμενα των Βορειοαφρικανών, ενώ με κάδους απορριμμάτων και μεγάλες πλάκες από τσιμέντο επιχειρούν να μπλοκάρουν τον δρόμο που από τον Μώλο οδηγεί στην πρωτεύουσα του νησιού. Την ίδια ώρα, ο Καβαλιέρε υποσχόταν ότι θα εκκαθαρίσει το νησί μέχρι την Κυριακή, τονίζοντας παράλληλα ότι η φιλοξενία είναι καθήκον της χώρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, οι Τυνήσιοι, με έναν εξ αυτών να προσπαθεί να αυτοπυρποληθεί, αρνούνται το μεσημεριανό γεύμα και συνεχίζουν την απεργία πείνας. Αίτημά τους να μπορέσουν να μεταβούν άμεσα στις διάφορες περιοχές της Ιταλίας που θα πρέπει προσωρινά να τους φιλοξενήσουν.

Επίσης σε σύνολο 2.600 μεταναστών που μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό της Μαντούρια, νοτίως του Η "τεντούπολη" της ΜαντουρίαςΜπάρι, οι 2.000 απομακρύνθηκαν από τις σκηνές σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να μπουν σε τρένα που οδηγούν στην Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα μεταβεί την Δευτέρα στην Τύνιδα, όπου και θα ζητήσει από τις αρχές να αναλάβουν την ουσιαστική υποχρέωση να σταματήσουν το μεταναστευτικό κύμα προς τις ιταλικές ακτές και να δεχθούν τον επαναπατρισμό 18.000 Τυνήσιων μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ιταλία. Σ’ αντάλλαγμα η κυβέρνηση της Ρώμης, ετοιμάζεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια με ένα είδος «νέου, μικρού Σχεδίου Μάρσαλ».

Ωστόσο ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Την Τρίτη, τέλος, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι θα πρέπει να πληροφορήσει τη βουλή της Ρώμης για το κατά πόσον οι διάφορες περιφέρειες της χώρας δέχονται τελικά να φιλοξενήσουν 10.000 Βορειοαφρικανούς μετανάστες που έχουν αποβιβασθεί στις ακτές της Νότιας Ιταλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης