Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές μετοχές και το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι των περισσότερων κύριων νομισμάτων, μετά τα σχόλια υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Federal Reserve των ΗΠΑ, για αύξηση των επιτοκίων.

Το πετρέλαιο υποδέχθηκε με άνοδο τον Απρίλιο και οι αμερικανικές τιμές του κινήθηκαν ανοδικά μετά το κλείσιμό τους στα υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετών την Πέμπτη, αποτέλεσμα της συνέχισης των συγκρούσεων στη Λιβύη και της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πτωτικά κινήθηκε κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσής του ο χρυσός μετά το κλείσιμο δέκατου τριμήνου με άνοδο.

Προσεκτικοί είναι οι επενδυτές στις τοποθετήσεις τους εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, αργότερα σήμερα, στοιχεία από τα οποία θα βγουν συμπεράσματα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι ενδείξεις βελτίωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και η άνοδος του πληθωρισμού διεθνώς οδήγησε μερίδα κεντρικών τραπεζών, είτε να σκληρύνουν τις πολιτικές τους, είτε να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον του στον πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις των ΗΠΑ,Narayana Kocherlakota , μιλώντας την Πέμπτη στην εφημερίδα Wall Street Journal, είπε, ότι, η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τα τέλη του 2011, πολύ πιο νωρίς από ό,τι περίμεναν οι αγορές. Οι περισσότεροι από τους αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ο δείκτης που μετρά την αξία του δολαρίου έναντι του καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων, σημείωνε άνοδο 0,3% φθάνοντας στο 76,071. Το δολάριο των ΗΠΑ ανέκαμψε έναντι του γιέν, γεγονός που τροφοδότησε της ασιατικές αγορές, καθώς το αδύναμο ιαπωνικό νόμισμα θα βοηθήσει τους εξαγωγείς της περιφέρειας.

Ο δείκτης MSCI Asia-Pacific, εκτός Ιαπωνίας, σημείωνε οριακή άνοδο 0,08% μέσα στην ημέρα, αλλά ο ιαπωνικός δείκτης 225 σημείωνε απώλειες 0,50%, διαγράφοντας τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα.
Το αργό πετρέλαιο σημείωνε άνοδο 70 σεντς φθάνοντας στα 107,42 δολ. το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κέρδισε 31 σεντς φθάνοντας στα 117,67 δολ. το βαρέλι.

Η τιμή σποτ του χρυσού διαμορφώθηκε στα 1.432,55 δολ. η ουγγιά, χαμηλότερα από τα 1.436,38 δολ. στα οποία διαπραγματεύθηκε αργά την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

Τόκιο

Απώλειες κατέγραφε ο Nikkei στο Τόκιο την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές πήραν τα κέρδη τους, ενόψει του Σαββατοκύριακου, μετά τη σημαντική άνοδο του δείκτη, στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο δείκτης αναρριχήθηκε έως τις 9.805,93 μονάδες, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Μαρτίου, αποτέλεσμα των μαζικών αγορών λόγω του αδύναμου γιέν και των σημαντικών κερδών τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Τα πρόσφατα κέρδη των αμερικανικών μετοχών είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τους αναλυτές, αλλά την ίδια στιγμή, η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ μπορεί να σημάνει τη λήξη της νομισματικής πολιτικής της χώρας, κίνηση που θα είναι αρνητική για τις μετοχές.

Οι ιαπωνικές μετοχές αναμένεται να στηριχθούν από το γιέν, το οποίο υποχώρησε σε νέα χαμηλά τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 83,62 γιέν ανά δολάριο το πρωΐ της Παρασκευής.

Στο μέσον της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei βρισκόταν 11,64 μονάδες χαμηλότερα, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στις 9.743,46 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχωρούσε 0,2% φθάνοντας στις 867,69 μονάδες. Οι μετοχές της Tokyo Electric Power Co. υποχώρησαν 12% φθάνοντας στα 410 γιέν η μία αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Mainichi», επικαλούμενη αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε, ότι, η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδίαζε να διοχετεύσει κεφάλαια στην εταιρεία κοινής ωφελείας, αλλά ήταν απίθανο να αποκτήσει σε αυτήν ποσοστό πλέον του 50%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης