Τρεις εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι, που έπληξαν την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου και άφησαν πίσω τους 27.500 νεκρούς και αγνοούμενους, η κατάθλιψη και η απελπισία έχουν αρχίσει να κυριεύουν τους επιζήσαντες, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Πολλοί άνθρωποι, που μέχρι τώρα είχαν καταφέρει να αγνοήσουν την πραγματικότητα και όσα πραγματικά συνέβησαν, έχουν αρχίσει να επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς, συνειδητοποιώντας ότι, για παράδειγμα, το σπίτι τους έχει καταστραφεί ή ότι έχουν σκοτωθεί τα παιδιά τους και είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν αυτά τα γεγονότα» δήλωσε ο εθελοντής γιατρός, Τόρου Χοσάντα, που εργάζεται σε έναν καταυλισμό στην κατεστραμμένη παραθαλάσσια πόλη Γιαμάντα. «Πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν» πρόσθεσε.
«Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά τη νύχτα, καθώς φοβούνται μήπως γίνουν και άλλοι σεισμοί. Έχουν χάσει πολλά πράγματα, οπότε έχουν ψυχολογικά τραύματα» επεσήμανε, από τη μεριά του ο γιατρός, Κεϊχίρο Κουμπότα, στο πρακτορείο Reuters, από ένα νοσοκομείο εκστρατείας στην πόλη Κεσενούμα.
Οι 350 μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί στην Ιαπωνία από τις 11 Μαρτίου κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.
Ο Σατόσι Τακάντα, παιδίατρος στο νοσοκομείο του Κόμπε της Ιαπωνίας, ο οποίος ασχολείται με την ψυχική υγεία των παιδιών, τόνισε ότι αυτά δεν είχαν την προσοχή που ήταν απαραίτητη μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στην πόλη το 1995 και προκάλεσε τον θάνατο 6.000 ανθρώπων. «Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στα ψυχολογικά προβλήματα» δήλωσε.
Για τους επόμενους τρεις μήνες, είναι απαραίτητο οι άνθρωποι που ζουν στις πληγείσες περιοχές να έχουν άμεση πρόσβαση σε ψυχολόγους, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ξεκάθαρες πληροφορίες για το πού θα μείνουν όσοι έχουν χάσει τα σπίτια τους και να ανοίξει τα σχολεία, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, οι ειδικοί.