Ο Αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama, επανέλαβε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ότι στόχος των κινήσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων της είναι να αναγκάσουν τον Muammar Gaddafi να εγκαταλείψει την εξουσία. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτά τα μέτρα έχουν οδηγήσει το καθεστώς Gaddafi σε δυσμενή θέση.

«Στόχος μας ο οποίος και εκπληρώθηκε ήταν να διασφαλίσουμε την προστασία της Βεγγάζη που αυτόματα σήμαινε και την αποφυγή θανάτων Λίβυων πολιτών. Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές δράσεις στο έδαφος της Λιβύης έχουν εξασθενήσει σημαντικά το καθεστώς Gaddafi, το οποίο έχει χάσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της Λιβύης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση σχετικά με τις κινήσεις της χώρας του σε ενδεχόμενη αδυναμία των αντικαθεστωτικών να θέσουν υπό τον έλεγχο τους πόλεις-κλειδιά, παρά την υποστήριξη των συμμαχικών δυνάμεων, υπογράμμισε ότι έχει γίνει η μεταβίβαση της διοίκησης των επιχειρήσεων στο ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι «αποτελεί πλέον υπόθεση του ΝΑΤΟ».

«Το ΝΑΤΟ θα ασχοληθεί στο να βρει τρόπους για την επίλυση ενός τέτοιου ενδεχομένου. Εμείς παραμένουμε δίπλα τους για να τους προσφέρουμε τεχνικές γνώσεις και δυνατότητες ανεφοδιασμού. Η υπόθεση της Λιβύης είναι τελείως διαφορετική από το Ιράκ όπου υπήρχε εκτενής χρήση αμερικανικών στρατιωτικών μέσων, υποστηριζόμενων από Αμερικανούς στρατιώτες».

 Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Muammar Gaddafi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν το επιβεβαιώνω, αλλά και δεν το αποκλείω. Σκοπεύουμε να εξετάσουμε όλες τις πιθανές προοπτικές για την παροχή βοήθειας στο λαό της Λιβύης, ώστε να προχωρήσουμε σε μια πιο ειρηνική και πιο σταθερή Λιβύη», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι οι Η.Π.Α. δεν είναι ο «χωροφύλακας» του πλανήτη.

«Η άσκηση στρατιωτικής πίεσης στη Λιβύη, δε σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο τριγυρνάμε στον κόσμο, προσπαθώντας, με τη χρήση στρατιωτικών μέσων, να επιβάλουμε η να εγκαθιδρύσουμε, συγκεκριμένα πολιτικά καθεστώτα», ξεκαθάρισε.

Δείτε το video με τη συνέντευξη…

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης