Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Jean Ping, σχετικά με την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α. στο ζήτημα της Λιβύης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο βρετανικό δίκτυο BBC. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι ενώ είχαν ήδη γίνει πρωτοβουλίες από τον οργανισμό για συναντήσεις των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στην έδρα του, στην Αντις Αμπέμπα, ο Ο.Η.Ε. ουσιαστικά τους παρέκαμψε επιλέγοντας τον «δρόμο της βίας».

«Δε μας συμβουλεύτηκε κανείς. Μας αγνόησαν εντελώς. Μέχρι τη “Σύσκεψη των Παρισίων”, με την ολοκλήρωση της οποίας λίγο αργότερα ξεκίνησαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, δεν είχαμε λάβει καμιά ενημέρωση για τις μελλοντικές εξελίξεις. Μας έστειλαν απλώς μια πρόσκληση και μας είπαν ελάτε στη Σύσκεψη», ανέφερε φανερά ενοχλημένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχαμε σκοπό να στείλουμε εκπροσώπους μας στις 18 Μαρτίου στη Λιβύη και μία ημέρα μετά να φθάσουν στη Βεγγάζη για να κάνουν τις πρώτες επαφές έτσι ώστε να επέλθει μια συμφωνία των αντιμαχόμενων πλευρών μέσω της διπλωματικής οδού. Τότε όμως ξέσπασαν οι αεροπορικές επιδρομές και μας είπαν “μην πάτε”», πρόσθεσε.

Δείτε το video…

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Αφρικανική Ένωση αγνοήθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις λόγω των στενών σχέσεών της με τη Λιβύη σε οικονομικό επίπεδο, ο Jean Ping ξεκαθαρίζει ότι η Αφρικανική Ένωση το μόνο που ζητάει είναι να βρεθεί μια λύση σε διπλωματικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αφρικανική Ένωση αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματα του λιβυκού λαού και του δικαιώματός του στη Δημοκρατία, στην Ελευθερία και στην Ειρήνη. Το ζητούμενο είναι να ξεκινήσουν διαπραγματευσεις για την επίτευξη μιας μακράς αξιόπιστης πολιτικής συμφωνίας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η Αφρικανική Ένωση αγνοήθηκε στην αρχή, οι εξελίξεις δείχνουν ότι σταδιακά θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο, αρχής γενομένης από τη Σύνοδο στο Λονδίνο την Τρίτη (σήμερα), όπου και θα εξεταστεί ο «οδικός χάρτης» που έχει προτείνει για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

«Ο πρώτος αντικειμενικός στόχος ήταν η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Μετά άρχισε σταδιακά μια προσπάθεια να βοηθηθεί ο λιβυκός λαός που αντιστεκόταν στη Βεγγάζη και να προστατευτεί από τις χερσαίες δυνάμεις του Muammar Gaddafi. Και τώρα, όπως θα φανεί και στη Σύνοδο του Λονδίνου, ο επόμενος στόχος θα είναι ο δρόμος της διπλωματίας», υπογράμμισε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Nicolas Sarkozy σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, είχε πεί ότι στη Σύνοδο του Λονδίνου «θα υπάρξει σίγουρα μια γαλλο-βρετανική πρωτοβουλία που θα δείχνει σαφώς ότι η λύση δεν είναι μόνο στρατιωτική, αλλά και πολιτική-διπλωματική».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης