«Ρίχνει το μπαλάκι» στους προϊσταμένους της η πρώτη απ’ τους 18 οικονομικούς επιθεωρητές η οποία έδωσε εξηγήσεις στους εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος για την υπόθεση των παράνομων επανελέγχων σε επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου όπου διαγράφονταν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από προηγούμενα κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η συνταξιούχος σήμερα, πρώην οικονομική επιθεωρήτρια η οποία κλήθηκε με την ιδιότητα του υπόπτου για απιστία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη, κατηγορώντας για αυτό το Γενικό Διευθυντή της Οικονομικής Δ/νσης και την προϊσταμένη της, Δ/ντρια στη Δ/νση Επιθεώρησης που έχει κάνει τις σχετικές καταγγελίες. Βάζει μάλιστα στο κάδρο ακόμη και τους αρμόδιους υπουργούς ή υφυπουργούς στις περιπτώσεις των επανελέγχων σε Ιερούς Ναούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώην οικονομική επιθεωρήτρια ελέγχεται επειδή συνυπέγραψε τις εντολές επανελέγχων σε 8 Δήμους (Κάρλας, Θήρας, Χαλκηδόνας, Καλύμνου, Ύδρας, Άμφισσας, Λαμιέων, Ίου), καθώς και στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Πολυτεχνείου Κρήτης και το ΕΛΚΕ Πολυτεχνείου Κρήτης, κατά το χρονικό διάστημα από το 2003 έως το 2008. Στο υπόμνημά της χαρακτηρίζει «σύνθετη διοικητική διαδικασία» τους επανελέγχους, για τους οποίους, όπως υποστηρίζει, έδινε την εντολή ο Γενικός Δ/ντης της αρμόδιας Δ/νσης ο οποίος όριζε τους οικονομικούς επιθεωρητές και αποτελούσε το «τελικό αποφασιστικό όργανο» αφού ήταν και ο τελικός υπογράφων.

Η ίδια υποστηρίζει πως δεν είχε καμία αρμοδιότητα για τον καταλογισμό ή τη διαγραφή των προστίμων. Μιλά μάλιστα για προσπάθεια παραπλάνησης της Εισαγγελίας αφού, όπως αναφέρει, τα πρόστιμα που αρχικά καταλογίστηκαν, παραμένουν βεβαιωμένα και άρα ανείσπρακτα, αφού κανείς έλεγχος δεν μπορεί να τα διαγράψει ή να τα ακυρώσει. Η επικύρωση της διαγραφής των προστίμων, όπως άλλωστε, σημειώνει, ανήκει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η πρώην οικονομική επιθεωρήτρια θεωρεί πως είναι «όψιμες» οι καταγγελίες της προϊσταμένης της και στηρίζονται σε πλήθος ψευδών και παραπλανητικών στοιχείων ενώ ουδέποτε είχε αφήσει να εννοηθεί πως υπήρχε κάτι παράνομο στην υπηρεσία της. Από τους 10 παράνομους ελέγχους που της αποδίδονται, υποστηρίζει πως οι 6 έγιναν επί της θητείας του Γενικού Διευθυντή που τώρα είναι ανάμεσα στους υπόπτους, και οι υπόλοιποι είτε φέρουν την τελική υπογραφή της προϊσταμένης της, είτε είναι αρχικοί έλεγχοι και όχι επανέλεγχοι. Οι υπόλοιποι οικονομικοί επιθεωρητές που καλούνται ως ύποπτοι θα καταθέσουν τα υπομνήματά τους στο τέλος της εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης