Συνεχίζεται η προέλαση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων προς τα δυτικά με την υποστήριξη των συμμαχικών δυνάμεων να τους έχει δώσει στρατηγικό πλεονέκτημα και να έχει συμβάλει καταλυτικά στο να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το σύνολο των σημαντικών πετρελαϊκών πόλεων στα ανατολικά της Λιβύης. Παράλληλα, έχουν καταφέρει να κυριαρχήσουν στο σύνολο σχεδόν της πόλης Μιζουράτα στα δυτικά της χώρας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν στα χέρια τους και τη Σίρτη, σύμφωνα με δημοσιογράφους του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters επικαλούμενοι δηλώσεις αντικαθεστωτικών. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al jazeera το οποίο αναφέρει ότι οι πρώτες δυνάμεις είχαν εισέλθει στην πόλη χθες το βράδυ στις 23:30.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πρώτες δυνάμεις μας μπήκαν στη Σίρτη στις 23:30 χωρίς να αντιμετωπίσουν κάποια αντίσταση. Στην πόλη δεν υπήρχαν στρατιωτικές δυνάμεις», αναφέρει ο Shamsi Abdul Molah, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης από τη Βεγγάζη στο Al jazeera. Αεροπορικές δυνάμεις του NATO βομβάρδισαν θέσεις στην πόλη αργά το πρωί της Κυριακής με εννιά εκρήξεις να έχουν ακουστεί, χωρίς τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας να τεθούν σε λειτουργία, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Muammar Gaddafi.

(Ο νέος χάρτης των μαχών στη Λιβύη)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mε το μπλε χρώμα είναι οι περιοχές-πόλεις που ανήκουν στους αντικαθεστωτικούς, ενώ με το πράσινο χρώμα φαίνονται οι πόλεις που ελέγχει ο συνταγματάρχης Gaddafi. Η κίτρινη γραμμή απεικονίζει τον εναέριο χώρο της Λιβύης, ο οποίος και είναι αποκλεισμένος από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Επόμενος στόχος είναι να «χτυπήσουν» και να καταλάβουν τη Σίρτη, γενέτειρα του Muammar Gaddafi, κίνηση που αν στεφθεί με επιτυχία τότε θα έχει προκαλέσει ένα σημαντικό χτύπημα, και ψυχολογικού χαρακτήρα, στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς.

Χθες το βράδυ, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, τουλάχιστον τέσσερις δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι δημοσιογράφοι του ανέφεραν από το κέντρο της πόλης όπου βρίσκονται ότι άκουσαν τέσσερις εκρήξεις και παρατήρησαν μια μεγάλη λάμψη στο νότιο τμήμα της πόλης πριν ξεκινήσουν σφοδρές ριπές από αντιαεροπορικά όπλα. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από δημοσιογράφους του Al Jazeera.

Η ένατη νύχτα των αεροπορικών βομβαρδισμών ξεκίνησε με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών να έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Κυριακή όλες τις σημαντικές πόλεις με πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στα ανατολικά της χώρας. Μετά τις πόλεις Αγκέϊλα, Μπιν Τζαουάντ και την κατάληψη της Αζνταμπίγια το Σάββατο, σειρά είχαν οι Μπρέγκα και η Ρας Λανούφ με τις δυνάμεις του Muammar Gaddafi να υποχωρούν όλο και πιο δυτικά με κατεύθυνση τη γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη, Σίρτη.

Στο λιμάνι του Ρας Λανούφ η πόλη παραδόθηκε χωρίς να γίνει μάχη καθώς οι καθεστωτικές δυνάμεις είχαν ήδη αποσυρθεί, όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

«Δεν υπάρχουν σημάδια της παρουσίας των δυνάμεων του Gaddafi. Το μόνο που άφησαν πίσω τους είναι ορισμένα όπλα. Τεθωρακισμένα και οτιδήποτε σχετίζεται με βαρύ οπλισμό έχουν αποσυρθεί στα ανατολικά, φανερώνοντας ότι πραγματοποιήθηκε υποχώρηση», τόνισε δημοσιογράφος του Al Jazeera.

Δείτε τα video…

 

Και η Μιζουράτα σύντομα στα χέρια των αντικαθεστωτικών

Υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών βρίσκεται σχεδόν όλη η πόλη Μιζουράτα, με τις σφοδρές μάχες μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του Muammar Gaddafi να έχουν προσωρινά σταματήσει, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Οι μάχες μαίνονταν όλη τη μέρα, αλλά σταμάτησαν εδώ και μία ώρα (23.00)», δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία μέλος των αντικαθεστωτικών, με το όνομα Μοχάμεντ.

«Το 99% της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα κάτοικοι της πόλης με τηλεφωνήματα σε ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν καταγγείλει εκτελέσεις εν ψυχρώ από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους πολίτες και να καταλάβουν στρατηγικές θέσεις μέσα στην πόλη. Όπως υποστηρίζουν οι εξεγερμένοι κάτοικοι της Μιζουράτα, τουλάχιστον 8 είναι οι νεκροί και 24 οι τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, με βαριά τραύματα από πυροβόλα όπλα, ενώ ήδη κάποιοι έχουν ακρωτηριασθεί.

Ένας γιατρός αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν άλλα εννιά άτομα από ελεύθερους σκοπευτές σε διάφορα σημεία της πόλης.

Σταδιακή υποχώρηση των δυνάμεων του Μuammar Gaddafi προς την Τρίπολη

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, Moussa Ibhrahim, τόνισε ότι τα αεροπορικά χτυπήματα έχουν αναγκάσει τις δυνάμεις του καθεστώτος να τραβηχτούν προς τα δυτικά και κατηγόρησε τα συμμαχικά κράτη ότι διαλέγουν πλευρά στις πολεμικές συγκρούσεις.

«Το ζήτημα δεν είναι να προστατεύσουν τους πολίτες αλλά να πολεμίσουν στρατιωτικές δυνάμεις. Στόχος τους είναι να προκαλέσουν εμφύλιο».

Όσον αφορά στον Muammar Gaddafi και στις φήμες ότι έχει χάσει τον έλεγχο στη χώρα του, ο Moussa Ibhrahim ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι ο Λίβυος ηγέτης έχει συνδέσμους σε όλη την χώρα και γνωρίζει τί γίνεται.

«Ηγείται του Έθνους όλη την ώρα και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους του σε πάρα πολλά σημεία της χώρας».

Η βοήθεια των συμμαχικών δυνάμεων είναι πολύτιμη στην ανακατάληψη όλων αυτών των πόλεων ειδικά από τη στιγμή που ξεκίνησαν και τα χτυπήματα σε επίγεια μέσα όπως τεθωρακισμένα και οπλικά συστήματα. Γαλλικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κυβερνητικούς στόχους στην περιοχή γύρω από τη Μιζουράτα, το Σάββατο μεταξύ των οποίων πέντε αεροσκάφη Galeb, δύο στρατιωτικά ελικόπτερα MI-35 και τρία τεθωρακισμένα.

Δείτε το video…


Η συνδρομή τους ήταν κομβική ειδικά στην κατάληψη της πόλης Αζνταμπίγια όπου οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους κυρίως λόγω της υποστήριξης που είχαν από τις αεροπορικές συμμαχικές δυνάμεις. Τα πλάνα που έρχονται τόσο από τη συγκεκριμένη πόλη όσο και από τις υπόλοιπες απεικονίζουν κατεστραμμένα τεθωρακισμένα και οπλικά συστήματα, με πλήθος κόσμου να πανηγυρίζει και να πυροβολεί στον αέρα.

Νωρίτερα, χθες το απόγευμα, εντοπίστηκε μια πομπή από 20 στρατιωτικά οχήματα, στα οποία περιλαμβάνονταν και ειδικού τύπου φορτηγά με αντιαεροπορικά πυροβόλα να αποχωρούν από τη Σίρτη με κατεύθυνση την Τρίπολη, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Reuters. Παράλληλα, δεκάδες πολιτικά αυτοκίνητα που μετέφεραν οικογένειες κατευθύνονταν προς τα δυτικά, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από την πόλη της Σύρτης προς τη λιβυκή πρωτεύουσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης