Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, καθώς πριν από δύο ώρες το πορτογαλικό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε κατά τη βραδινή του συνεδρίαση το σχέδιο λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, από την Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, ψήφισαν ομόφωνα την απόρριψη του τετάρτου σχεδίου λιτότητας που παρουσιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο και προέβλεπε τη μείωση από 4,6% σε 3% του δημόσιου ελλείμματος, για να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το τέλος της πεντάωρης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου , ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πέδρο Σίλβα Περέιρα, κατήγγειλε την «ανευθυνότητα» μιας «αρνητικής συμμαχίας», η οποία απέρριψε «ένα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των Ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας».

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης, που αποχώρησε από το Κοινοβούλιο χωρίς να πει ούτε μια λέξη μετά τη λήξη της συνεδρίασης, υπέβαλε την παραίτησή στον πρόεδρο της χώρας, Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Σύμφωνα με τα πορτογαλικά Μ.Μ.Ε., εντός των επόμενων μηνών θα προκηρυχθούν εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πολιτική κρίση θα έχει συνέπειες για τη χώρα»

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, που υπέβαλε σήμερα αργά το βράδυ την παραίτησή του, προειδοποίησε ότι η πολιτική κρίση θα έχει «σοβαρότατες συνέπειες» για τη χώρα.

«Αυτή η πολιτική κρίση, αυτή τη στιγμή, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την εμπιστοσύνη που έχει ανάγκη η Πορτογαλία έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών» δήλωσε ο κ. Σόκρατες, η παραίτηση του οποίου έγινε μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο για το ευρώ.

«Σήμερα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα που στόχευαν στο να αποφευχθεί η προσφυγή της Πορτογαλίας σε ένα πρόγραμμα εξωτερικής οικονομικής βοήθειας» ανέφερε ο κ. Σόκρατες σε ανακοίνωσή του προς το έθνος.

«Η αντιπολίτευση αφαίρεσε από την κυβέρνηση όλες τις προϋποθέσεις να κυβερνά. Ως εκ τούτου, επέδωσα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας» κατέληξε.

Η επόμενη ημέρα στην Πορτογαλία

Η παραίτηση του πρωθυπουργού ανοίγει τον δρόμο για πολλά πολιτικά σενάρια, το πιθανότερο των οποίων είναι η ταχεία διάλυση του Κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα. Λιγότερο από δύο εβδομάδες από την έναρξη της δεύτερης προεδρικής του θητείας, μετά την επανεκλογή του στις 23 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με βάση το παρόν κοινοβουλευτικό πλαίσιο ή να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στην πρώτη περίπτωση, θα ζητήσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρώτο κόμμα του Κοινοβουλίου, να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, λύση που θα είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της παρούσας πολιτικής αστάθειας, ή να κινηθεί προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, είναι η διάλυση του Κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κίνηση που φαίνεται να ευνοεί τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν «το λιγότερο σε 55 ημέρες», δηλαδή στα μέσα Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη της πολιτικής κρίσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) θα κέρδιζε τις εκλογές χωρίς να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος του PSD Πάντρο Πάσος Κοέλιο, 46 ετών, φαβορί για τη διαδοχή του Ζοζέ Σόκρατες, έχει ήδη ταχθεί υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης διευρυμένης πλειοψηφίας. Ο Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο τέλος του μήνα, επιβεβαίωσε χθες ότι θα είναι υποψήφιος.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της χώρας θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθεί το Συμβούλιο του Κράτους και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο του Κράτους, ένα 18 μελές συμβουλευτικό όργανο ανάμεσα στα οποία πρώην πρόεδροι της πορτογαλικής δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι πρόεδροι των αυτόνομων περιοχών και προσωπικότητες που έχει ορισθεί από το κοινοβούλιο και τον πρόεδρο της χώρας.

Η παραίτηση πυροδοτεί εξελίξεις στην ευρωζώνη

Μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει μία νέα κρίση χρέους για την ευρωζώνη, καθώς η είσοδος και τρίτης χώρας στην ουσία αποδυναμώνει τον μηχανισμό.

Με αυτή την πολιτική συγκυρία στην Πορτογαλία, συνέρχεται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί).

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι ο ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

Διαβάστε επίσης:

Υπό αυστηρές προϋποθέσεις ο δανεισμός στην Πορτογαλία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011, 21:22

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης