Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε χθες Κυριακή ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότατα ο συμμαχικός στρατός να βάλει στο στόχαστρό του τον Καντάφι αφού καταστρέψει τον στρατιωτικό του μηχανισμό, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δράσουμε στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επεσήμανε στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρωσία όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε άλλωστε ότι η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται από «μία ποικιλόμορφη συμμαχία» και ότι η αύξηση των στόχων ενδέχεται να βλάψει την ομοφωνία της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η απόφαση του ΟΗΕ.

«Αν αρχίσουμε να προσθέτουμε στόχους, πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει προβλήματα», δήλωσε ο Γκέιτς. «Δεν θα ήταν καλή ιδέα να θέσουμε στόχους που δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκέιτς εκτίμησε άλλωστε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «ξεκίνησε με δυναμικό και επιτυχημένο τρόπο» και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν «ηγετικό ρόλο» στην επέμβαση.

«Θα έχουμε στρατιωτικό ρόλο στη συμμαχία, αλλά όχι ηγετικό», υπογράμμισε εξηγώντας ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες συζητούν την οργάνωση της διοίκησης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν η ηγεσία να περάσει στο ΝΑΤΟ.

Εξάλλου ο Γκέιτς φάνηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να δοθεί άμεση βοήθεια στους εξεγερμένους που κατέχουν το ανατολικό τμήμα της Λιβύης. «Πιστεύω ότι οι Λίβυοι πρέπει να το λύσουν μόνοι τους», παρατήρησε. «Θα δούμε αν θα υπάρξει εξωτερική βοήθεια για τους εξεγερμένους». «Το κλειδί είναι κατ’ αρχάς να επιβληθεί μία ζώνη εναέριου αποκλεισμού για να εμποδίσουμε (τον Καντάφι) να χρησιμοποιήσει το στρατό του για να σφαγιάσει τον ίδιο του τον λαό».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επεσήμανε επίσης ότι ούτε η Ουάσιγκτον ούτε οι άλλες κυβερνήσεις της συμμαχίας επιθυμούν τη διαίρεση της Λιβύης, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις.

«Αγνοούμε τί μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ολες οι χώρες επιθυμούν η Λιβύη να παραμείνει ενωμένη».

Εξάλλου οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει χθες Κυριακή ότι δεν αναγωνρίζουν τη χθεσινή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Καντάφι.

«Η θέση μας αυτή τη στιγμή (…) είναι ότι δεν είναι πραγματική (η κατάπαυση πυρός) ή ότι παραβιάστηκε αμέσως», δήλωσε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τομ Ντόνιλον στους δημοσιογράφους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης