Δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, η Αλ Κάιντα έχει απομονωθεί, έχει σιωπήσει, αλλά σχεδιάζει πάντα μια επίθεση ευρείας κλίμακας, υποστήριξε απόψε ο Τζον Μπρέναν, σύμβουλος του προέδρου των Η.Π.Α, Βarack Obama, σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα έχουν εγκλωβιστεί «στα χαρακώματά τους στο Πακιστάν», είπε ο Μπρέναν σε συνέδριο, με αντικείμενο την ασφάλεια, που οργανώθηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, η οργάνωση έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και η ιδεολογία της περί ιερού πολέμου (τζιχάντ) «έχει απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων».
Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Αλ Κάιντα δεν συμμετείχε στις πρόσφατες εξεγέρσεις εναντίον των κυβερνήσεων στις αραβικές χώρες. «Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία αυτού που συμβαίνει σήμερα είναι ότι η Αλ Κάιντα δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα κινήματα, που είναι λαϊκά», υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο Μπρέναν τόνισε ότι η Αλ Κάιντα «έχει πάντα την πρόθεση και την ικανότητα να επιτεθεί στο αμερικανικό έθνος και στους συμμάχους μας». Επί του παρόντος σιωπά, κάτι που την καθιστά ακόμη πιο απρόβλεπτη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης