Μια έγκυρη μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία συνέκρινε τον δείκτη νοημοσύνης (IQ) των παιδιών που θήλασαν αποκλειστικά στον 1ο μήνα ζωής, με άλλα παιδιά που τρέφονταν με μπουκάλι ή συνδυασμό των δύο μεθόδων. Τα ευρήματά τους ήταν συνταρακτικά, αφού τα πρώτα βρέθηκε ότι είχαν υψηλότερο IQ κατά περίπου 3-5 μονάδες!

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μελέτη έλαβε υπ’ όψιν και απέκλεισε άλλους παράγοντες, όπως είναι η νοημοσύνη των γονιών και οι συνθήκες ανατροφής στην οικογένεια και το σχολείο. Προς το παρόν, τα παιδιά που εξετάστηκαν έχουν φθάσει τα 14 έτη ηλικίας. Ο συνολικός αριθμός των μαμάδων που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη είναι πάνω από 14.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μηχανισμοί που ο θηλασμός επηρεάζει θετικά τη νοημοσύνη μπορεί να είναι διπλός: Προφανώς, βοηθά η μοναδική σύνθεση του μητρικού γάλακτος σε λιπαρά οξέα, που, ως γνωστόν, βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μπορεί, επίσης, να έχει σημασία και η ισχυροποίηση του δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού που επιτυγχάνεται περισσότερο με τον θηλασμό.

Πολλά πλεονεκτήματα του αποκλειστικού θηλασμού έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, όπως η καλύτερη άμυνα απέναντι σε λοιμώξεις και η σχετική προστασία απέναντι σε καρκίνους. Παρ’ όλα αυτά, λίγες μόνο μελέτες έχουν εξετάσει το θέμα της νοημοσύνης. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει έναν παραπάνω καλό λόγο, ώστε οι γυναίκες να θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους, τουλάχιστον για τον 1ο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ο θηλασμός να γίνεται για τουλάχιστον 6 μήνες, πριν επιχειρηθεί η εισαγωγή και στερεών τροφών στη διατροφή των βρεφών.

Το κείμενο επιμελήθηκε και υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης