Για τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην άτυπη έκτακτη Σύνοδο η Ελλάδα πήρε επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων και μείωση επιτοκίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

— Το πρώτο, της είχε ήδη δοθεί από την απόφαση της Συνόδου του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου.

— Το δεύτερο, είχε ήδη προεξοφληθεί εδώ και μέρες από δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρέν και άλλων αξιωματούχων.

Η Νέα Δημοκρατία προώθησε και τα δύο συστηματικά, εδώ και καιρό, σε επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τη διαχείριση του χρέους: Αυτές οι αποφάσεις συνιστούν, πράγματι, ανακούφιση χωρίς, βεβαίως, να μειώνουν το σημερινό απόλυτο μέγεθος του χρέους.

Αληθινή ελάφρυνση θα ήταν το τρίτο αίτημα που προώθησε η Ν.Δ., το δικαίωμα επαναγοράς χρέους σε μειωμένη τιμή, πράγμα που δεν έχει γίνει αποδεκτό. Και μόνιμη λύση βιωσιμότητας θα ήταν το ευρωομόλογο για το οποίο δεν έγινε καν συζήτηση.

Από την άλλη πλευρά, η χθεσινή απόφαση αναφέρει ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται και μάλιστα ισχυρά “να εφαρμόσει πλήρως (fully) και ταχύτατα (speedily) το πρόγραμμα 50 δισεκατομμυρίων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που έχει ανακοινώσει”. Αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πότε έχει “ανακοινώσει” η κυβέρνηση τέτοιο πρόγραμμα; Μήπως πρόκειται για την ανακοίνωση της Τρόικας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, που… κατήγγειλε η Κυβέρνηση τα ξημερώματα της επομένης; Μήπως πρόκειται για τη συζήτηση περί πώλησης ακίνητης περιουσίας, για την οποία ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βγάλει νόμο να την… απαγορεύει;

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξηγήσει τι και πώς πρόκειται να κάνει.

Ως προς την οικονομική πολιτική: Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ασφυξία που επιβάλλει το Μνημόνιο. Και λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

Το επιβεβαιώνουν πλέον η χθεσινή ανακοίνωση της Κυβέρνησης, όπου αποκαλύπτεται η πρωτοφανής κατάρρευση των κρατικών εσόδων λόγω της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση δεν βλέπει την πραγματικότητα κι όλα δείχνουν ότι, δυστυχώς, βιάζεται να πανηγυρίσει για τα αυτονόητα.

Η χθεσινή εξέλιξη φανερώνει, άλλωστε, ότι υπήρχαν από πέρσι περιθώρια διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση τότε δεν έκανε.

Όμως, ούτε η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί, ούτε η κοινωνία θα ανασάνει, ούτε και οι χθεσινές αποφάσεις θα αρκέσουν για την αντιμετώπιση του χρέους, αν δεν αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου».

KKE

Για «αντιδραστικότατη συμφωνία» που θα επιφέρει «νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων», έκανε λόγο η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, σε δήλωσή της με αφορμή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το ΚΚΕ δικαιώθηκε πλήρως στην εκτίμησή του ότι τελικά θα επιτυγχάνονταν συμφωνία, δήλωσε η κ. Παπαρήγα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι λέει ψέματα όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σημείωσε δε, ότι είναι λογικό να νοιώθει ικανοποίηση ο πρωθυπουργός αφού «του αναγνωρίστηκαν τα βάρβαρα μέτρα που έχει πάρει», ενώ δεσμεύθηκε και για τα μέτρα που θα πάρει στο εξής.

Εκτίμηση της κ. Παπαρήγα είναι ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε, πέρα από τις επιπτώσεις στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, είναι εύθραυστη και δεν θα κατασιγάσει διαμάχες κρατών και επιχειρηματιών, ούτε θα αντιμετωπίσει την κρίση. Τα χρέη θα μεγαλώνουν και τα μέτρα κατά των εργαζομένων θα σκληραίνουν, είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι και την επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους και την μείωση του επιτοκίου θα την πληρώσει ακριβά ο λαός.

Αναφερόμενη στην τακτική που θα ακολουθήσει το ΚΚΕ, ανέφερε ότι το κόμμα της θα συνεχίσει στον δρόμο της απειθαρχίας και της ανυπακοής, καθώς όπως είπε η νομιμότητα (των αποφάσεων που ελήφθησαν) είναι τυπική. «Όταν σε κολλάνε στον τοίχο πρέπει να κλωτσήσεις αυτόν που σε κολλάει, για να τον παραμερίσεις», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

«Καλό είναι να μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν. Διότι η επιμήκυνση των 110 δις ήταν κάτι το αυτονόητο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από εμάς ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Επιπλέον, ότι θα τα πάρουν μέσα στα επόμενα 7,5 χρόνια με πολύ υψηλούς τόκους.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η επιμήκυνση των 110 δις δίνεται ως αντάλλαγμα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με νέα Μνημόνια και νέα βάρη στον ελληνικό λαό.

Ο έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 του μήνα, να μην απωλέσει το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί. Να μη συμφωνήσει για το Ευρωπαϊκό Μνημόνιο, για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, να μη δώσει στην κα Μέρκελ αυτό που ζητά, με αντάλλαγμα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και νέα βάρη στον ελληνικό λαό. Διότι αυτός ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Ο δρόμος του Μνημονίου και της λιτότητας είναι δρόμος που μας βουλιάζει ακόμα πιο βαθιά στην παγίδα του χρέους».

ΛΑΟΣ

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

«Από την Ευρώπη μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές.

Το θέμα είναι τώρα ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε.

Προφανώς η δομή αυτής της κυβέρνησης που απέτυχε παταγωδώς στο δεκάμηνο του Μνημονίου, δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδος, που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός».

Δημοκρατική Αριστερά

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Προπαρασκευαστικής Συνόδου Κορυφής, δήλωσε:

«Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως, αποτελεί θετική εξέλιξη. Αρνητική όμως εξέλιξη συνιστά η εξακολούθηση της απόρριψης έκδοσης του ευρωομολόγου.

Το μείζον όμως ζήτημα παραμένει στο περιεχόμενο του «Συμφώνου για το Ευρώ».

Η οικονομική διακυβέρνηση όπως προωθείται με τη συμπίεση των μισθών, με τη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απομείωση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Απαιτείται το διάστημα μέχρι τις 25 Μαρτίου συντονισμένη προσπάθεια και αγώνας τόσο στο επίπεδο των κυβερνήσεων των κρατών -μελών όσο και στο επίπεδο της ευρωπαϊκής κοινωνίας ώστε το «Σύμφωνο για το ευρώ» να κινηθεί με κεντρικούς άξονες την ανάπτυξη και την απασχόληση, να προβλέπει πολιτικές που θα στηρίζουν τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών αλλαγών, τα ευρωομόλογα, την αποτελεσματική ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών καθώς και ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο για την απασχόληση των νέων.

Θέλουμε να σημειώσουμε ότι η Πρόταση για τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους ο οποίος θα αναλαμβάνει να εκδίδει κρατικά ομόλογα εκ μέρους των χωρών μελών της Ευρωζώνης, με την οποία προσήλθε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ, αποτελεί μια γόνιμη ιδέα που βρίσκεται σε αντιστοίχηση με την πρόταση της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, την οποία από την πρώτη στιγμή η ΔΗΜΑΡ έχει στηρίξει, που αφορά στην μεταφορά μέρους του εθνικού χρέους στην ΕΚΤ, που θα μπορούσε να είναι (40%-60%) του ΑΕΠ, για κοινή διαχείριση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης