Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη Τρίτη, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Μπαν Κι Μουν.

Εν τω μεταξύ, στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή συνομιλίες τριών απεσταλμένων του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με έξι εξωτερικούς εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για ζητήματα που αφορούν το περιουσιακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις απεσταλμένοι είναι ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο σύμβουλος του Προέδρου της Κύπρου, Τουμάζος Τσελεπής και ο επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Οικονομία, πρώην υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Στους έξι εμπειρογνώμονες συμπεριλαμβανόταν και ο δικηγόρος Τζεφ Μπέιτς, ο οποίος είναι εξειδικευμένος σε θέματα αποζημιώσεων. Όλοι οι εμπειρογνώμονες είναι Αμερικανοί -εκτός ενός που κατάγεται από τον Καναδά- και δραστηριοποιούνται σε επαγγελματικούς τομείς που έχουν σχέση με θέματα περιουσίας.

Στην οκτάωρη συζήτηση, όπου ήταν παρόντες και τρία μέλη της ομάδας Ντάουνερ, οι τρεις απεσταλμένοι του προέδρου Χριστόφια ανέλυσαν εκτενώς τις γνωστές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο περιουσιακό (επιστροφή, μετεγκατάσταση, αποζημίωση, τρόποι χρηματοδότησης, αξιοποίηση και ανάπτυξη γης), καθώς και για την αποστολή που θα πρέπει να έχει μια Διεθνής Ανεξάρτητη Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας μετά τη λύση, προτάσσοντας τη θέση ότι «τον πρώτο ρόλο έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης».

Οι τρεις Ελληνοκύπριοι έκαναν σαφές ότι «οι συναντήσεις αυτές δεν αποτελούν παράλληλη διαπραγμάτευση και επικεντρώνονται μόνο σε τεχνικά ζητήματα», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «όσο η τουρκική πλευρά αρνείται να συζητήσει το εδαφικό και τους έποικους, ώστε να διασυνδεθούν με το περιουσιακό, θα είναι αδύνατο να προχωρήσει ο διάλογος, γιατί ούτε καν θέματα κριτηρίων δεν είναι δυνατό να συζητηθούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση από τους εμπειρογνώμονες, ούτε και έγινε αναφορά από μέρους τους για το περιεχόμενο της συνάντησής τους με τους Τουρκοκύπριους απεσταλμένους, οι οποίοι εντός των ημερών θα έρθουν ξανά στη Νέα Υόρκη για να έχουν «δεύτερο γύρο» συζητήσεων.

Ο γενικός διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών κ. Αιμιλίου, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε επίσης με αντιπροσώπους μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενόψει της ενημέρωσης του Σώματος από τον κ. Ντάουνερ την Τρίτη, καθώς και με τη διευθύντρια Ευρώπης της Πολιτικής Διεύθυνσης του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης