Ο τέως πρόεδρoς της Ακτής Ελεφαντοστού, Laurent Gbagbo έδωσε εντολή στις δυνάμεις Ασφαλείας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις φυτείες κακάο της Αφρικανικής χώρας, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις εξαγωγές του εθνικού προϊόντος που προσφέρει ετησίως τεράστια κέρδη στην αφρικανική χώρα.

Η απόφαση έρχεται μια ημέρα μετά την έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα του πολιτικού του αντιπάλου Alassane Ouattara για προσωρινή απαγόρευση των εισαγωγών κακάο από τη χώρα του, θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα πιέσει τον Gbagbo να παραιτηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ακτή Ελεφαντοστού βρίσκεται στην πρώτη θέση των παραγωγών κακάο στον κόσμο εξασφαλίζοντας το 40% της απαιτούμενης παγκόσμιας ζήτησης. Την τελευταία χρονιά οι τιμές είχαν τραβήξει την ανηφόρα κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε την κατάρρευση του τραπεζικού σύστηματος της χώρας.

Ο Ο.Η.Ε. έχει έκφράσει φόβους ότι ο έλεγχος των φυτειών έχει ως στόχο και την οικονομική εξαθλίωση των υποστηρικτών του Ouattara, ειδικά στην πόλη Abdijian που αποτελεί προπύργιο του νικητή των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής από τις συγκρούσεις που μαίνονται στην Ακτή Ελεφαντοστού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 365 άτομα, με 300.000 κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και 72.000 πρόσφυγες να έχουν βρει καταφύγιο στη Λιβερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης